Żurek
Polen
Syrad rågsoppa
Żurek är en traditionell polsk påskrätt, men en så här god och spännande soppa kan ju ätas till alla möjliga helger egentligen. Och inte bara helger. I Polen kan den serveras i ett urgröpt bröd men här nöjer vi oss med soppan som den är. Żurekbas går numera lätt att få tag på även i vårt land, eftersom så många polacker finns här och butikerna ofta har polska hyllor. Hoppas du gillar den här soppan!
- Tillagningstid: 60 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 748
Ingredienser
Vatten, 2-2½ l
Morötter, 2 st
Salt, 1 tsk
Rotselleri, ½ st
Persiljerötter, 2 st
Lagerblad, 2 st
Kryddpeppar, några hela korn
Hackad färsk (eller torkad) libbsticka, 1 tsk
Hackad färsk bladpersilja, 1 msk
Rökt revbensspjäll eller rökt sidfläsk, 400 g
Torkad mejram, 2 tsk
Färsk vit polsk korv (kiełbasa biała), 400 g
Vitlöksklyftor, 3 st
Żurekbas, 6 dl
Smetana med 30% fetthalt, 2 rågade msk
Ägg, 4 st
Tillagning
1. Börja med att göra buljongen till soppan. Häll vatten i en stor grytan och koka upp. Tillsätt grönsakerna: Morötter skurna i skivor eller tärningar, rotselleri (en halv eller en tredjedel) och persiljerötter. Tillsätt salt, peppar, hackad persilja, lagerblad, kryddpepparkorn, torkad mejram och eventuellt färsk eller torkad libbsticka. Lägg också till rökt revbensspjäll eller bitar av rökt sidfläsk. L¨åt buljongen koka på låg värme eller medelvärme i cirka 25-30 minuter. Lyft ur fläsket, lagerbladen och kryddpepparkornen. Mixa soppan grovt med en handmixer.
2. Skär den råa vita korven i skivor eller tärningar. Tillsätt den till soppan och fortsätt koka på låg värme i 15 minuter. Korven kan stekas innan den läggs i soppan om man så önskar.
3. Blanda pressad vitlök och surdegsstartern (żurekbasen) i en djup skål. Häll i grytan, koka upp och låt koka på låg värme i 5-10 minuter.
4. Tillsätt smetana mot slutet av kokningen. Blanda allt och ta bort från värmen. Smaka av med salt, peppar och mejram. Tillsätt mer żurekbas om det behövs. Ta bort från plattan.
5. Koka ägg så de blir hårdkokta. Skala och skär dem i halvor. Häll upp soppan i fyra portionsskålar och dekorera med ägghalvorna.