Yellow rice with raisins
Sydafrika
Gult ris med russin
Sydafrikanskt gult ris med russin, även känt som geelrys, är ett smakrikt och kryddigt risrecept, enkelt att tillaga. Doftande och aromatiskt med gurkmeja och kanel och förädlad med fylliga söta russin. Traditionellt serveras geelrys med bobotie, som är en sydafrikansk köttfärspaj, men det är så gott att det kan serveras till i princip allt. Pröva t ex med kycklingfötter i sås om du törs ;)
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 653
Ingredienser
Långkornigt vitt ris, 5 dl
Smör, 20 g
Malen svartpeppar, 3 tsk
Malen gurkmeja, 2 msk
Kryddblandning till ris (med bl a vitlök och gurkmeja), 2 msk
Malen kanel, 2 tsk
Strösocker, 6 msk
Salt, 1 tsk
Svarta russin, 2½ dl
Vatten, 5 dl
Tillagning
1. Blanda ris, kryddor, socker, russin, smör och vatten i en kastrull. Låt koka upp utan lock, sänk sedan till låg värme och täck med lock. Låt sjuda i 20-30 minuter eller tills riset är fluffigt och vattnet har absorberats.
2. Ta av från värmen och fluffa med en gaffel. Håll varmt tills riset ska serveras.