Wurst-käse-salat

Schweiz

Korv- och ostsallad

Det här är en schweizisk klassiker. Korven ska vara cervelatkorv om allt ska vara helt korrekt, men i Sverige är den inte lätt att få tag på. I Schweiz är cervelat nog att betrakta som en nationalrätt som både kan tillagas och serveras "rå" (men värmebehandlad under tillverkningen) som i den här salladen. För övrigt uppstod en cervelatkris i Schweiz i början av 2000-talet när det uppstod en akut brist på tarm att stoppa korven i. Den är löst nu, och "arbetarsteken" cervelat är för tillfället ohotad i Schweiz.

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser och vilotid
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 916

Ingredienser

Senap, 1 msk

Vitvinsvinäger, 3 msk

Rapsolja, 4 msk

Salt, ¼ tsk

Malen peppar efter smak

Cervelatkorvar, 4 st à 100 g

Gruyère- eller Emmentalerost, 300 g

Små inlagda gurkor, 6 st

Gul lök, liten, 1 st

Färsk gräslök, 1 knippe

Bröd som tillbehör

Tillagning

1. Blanda senap, vinäger och olja väl i en stor skål, krydda såsen med salt och peppar.

2. Skär korven på längden i cirka ½ cm tjocka skivor, skär osten i cirka 1 cm stora tärningar och skär gurkan i cirka ½ cm tjocka skivor. Finhacka löken, finhacka gräslöken, tillsätt allt till dressingen. Blanda och låt stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter.