Wurst-käse-salat
Schweiz
Korv- och ostsallad
Det här är en schweizisk klassiker. Korven ska vara cervelatkorv om allt ska vara helt korrekt, men i Sverige är den inte lätt att få tag på. I Schweiz är cervelat nog att betrakta som en nationalrätt som både kan tillagas och serveras "rå" (men värmebehandlad under tillverkningen) som i den här salladen. För övrigt uppstod en cervelatkris i Schweiz i början av 2000-talet när det uppstod en akut brist på tarm att stoppa korven i. Den är löst nu, och "arbetarsteken" cervelat är för tillfället ohotad i Schweiz.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser och vilotid
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 916
Ingredienser
Senap, 1 msk
Vitvinsvinäger, 3 msk
Rapsolja, 4 msk
Salt, ¼ tsk
Malen peppar efter smak
Cervelatkorvar, 4 st à 100 g
Gruyère- eller Emmentalerost, 300 g
Små inlagda gurkor, 6 st
Gul lök, liten, 1 st
Färsk gräslök, 1 knippe
Bröd som tillbehör
Tillagning
1. Blanda senap, vinäger och olja väl i en stor skål, krydda såsen med salt och peppar.
2. Skär korven på längden i cirka ½ cm tjocka skivor, skär osten i cirka 1 cm stora tärningar och skär gurkan i cirka ½ cm tjocka skivor. Finhacka löken, finhacka gräslöken, tillsätt allt till dressingen. Blanda och låt stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter.