Walliser cordon bleus

Schweiz

Cordon bleu från Valais

Cordon bleu-schnitzelns rötter kan spåras tillbaka till 1930-talet, då en rätt med det namnet vann en mattävling i Frankrike. Eller rättare sagt: Det är en av många teorier om rättens ursprung, men ändå ett faktum att en rätt med det namnet vann. En annan teori är att kvinnlig kock i kantonen Valais i sydöstra Schweiz hittade ett sätt att producera många matiga schnitzlar samtidigt genom att fylla köttet med ost och skinka. Hursomhelst, här är en variant från just Valais som också är fylld med aprikoser. 

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 477

Ingredienser

Racletteost, 80 g

Lantrökt skinka, 8 skivor

Fläskkött, gärna från skinkan, 4 skivor à 150 g

Salt, 1 tsk

Torkade aprikoser, 12 st

Vetemjöl, 2 msk

Ströbröd, 6 msk

Ägg, 1 st

Malen peppar efter smak

Smör till stekning efter behov

Tillagning

1. Skär osten i 4 skivor. Vira 2 skivor lantrökt skinka runt varje ostbit.

2. Krydda skivorna av fläskkött på båda sidor. Lägg ett ostpaket och tre aprikoser på tvären på mitten av varje köttbit. Vik ihop på tvären och tryck ihop kanterna ordentligt.

3. Blanda mjöl och ströbröd i varsin grund tallrik. Vispa ihop ägget i en djup tallrik.

4. Doppa fläskpaketen i mjöl i portioner, skaka av överflödigt mjöl. Doppa köttet i ägget och sedan i ströbrödet. Tryck ner paneringen väl.

5. Hetta upp smöret i en stekpanna. Sänk värmen och stek fläskpaketen på medelvärme i 10-15 minuter på varje sida. Servera gärna med pommes frites.