Viljaporsaan lehtipihvit, lehkoperunat ja tacomaustevoi

Finland

Lövbiff av gris, potatisklyftor och tacokryddat smör 

Lövbiff är en klassisk delikatess som även de yngsta i familjen säkert kommer att kunna njuta av. I Finland kan lövbiffen vara av fläskkött, inte bara som den svenska lövbiffen av nötkött. Med de här lövbiffarna görs en måltid enkelt och snabbt. Servera med lantliga potatisklyftor och tacokryddat smör samt gärna en grönsallad som tillbehör, t ex med salladsost och krutonger (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 508

Ingredienser

Naturell ytterfilé av korngris, 600 g

Salt, 1 tsk till köttet + 1 tsk till potatisen

Malen svartpeppar, ½ tsk till köttet + efter smak till kryddsmöret

Paprikapulver, 1 tsk

Olja till stekningen

Smör, 50 g

Tacokrydda, 1 tsk

Mjölig rödskalig potatis (Rosamunda), 800 g

Rapsolja, 2 msk

Torkad rosmarin, 1 tsk

Tillagning

1. Blanda tacokrydda och svartpeppar i rumsvarmt smör. Forma smöret till en boll, linda in det i matfilm och låt stelna i kylen.

2. Skär den noggrant tvättade potatisen i klyftor. Lägg potatisen i en skål och blanda med olja, salt och rosmarin. Bred ut potatisen på bakplåtspapper på en plåt. Tillaga i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter tills potatisen är mjuk och gyllenbrun.

3. Låt köttet få rumstemperatur en halvtimme innan tillagning. Banka köttskivorna till tunna lövbiffar. Strö biffarnas båda sidor med salt, peppar och paprikapulver. Hetta upp oljan i en panna och stek lövbiffarna i två omgångar tills de fått fin färg på båda sidor.

4. Servera lövbiffarna med kryddsmör, potatisklyftor och en fräsch grönsallad.