Вареники с замороженной вишней
Ryssland
Dumplings med frysta körsbär

En rysk dessertklassiker - dumplings med körsbär. Har du bara frysta bär? De kommer också att bli bra i det här receptet. Tina dem gärna innan tillagningen dock. Här är degen gjord med kefir, den blir behaglig, ganska elastisk och lagom mör.
- Tillagningstid: 1 timme 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 845
Ingredienser
Vetemjöl, ½ kg till degen + 2 msk till bakbordet
Ägg, 2 st
Kefir, 200 g
Vegetabilisk olja, 2 tsk
Salt, 2 nypor
Strösocker, 4 nypor till degen + 100 g till fyllningen + 4 msk till såsen
Körsbär, frysta, 600 g
Smetana, 400 g
Smör, 40 g
Tillagning
1. Lägg bären i ett durkslag eller sil med en skål under för att samla upp saften och låta dem stå på köksbordet till exempel över natten. Spara vätskan till såsen.
2. Börja med degen. Den genomsnittliga dumplingsstorleken är cirka 65 gram. Inga knep. Sikta mjöl i en skål (ta först 200 gram), slå i ett ägg, tillsätt en nypa salt, ett par nypor socker, häll i kefir och knåda degen. Degen vänds ut på bakbordet när den har samlats till en boll, fortsätt knåda. Tillsätt en matsked mjöl, lite vegetabilisk olja eller olivolja och knåda tills degen slutar fastna på händerna och blir tillräckligt smidig.
3. Låt degen vila. Lägg den bara i en påse (eller täck den ordentligt) och låt den stå i 20-30 minuter. Det finns ingen anledning att lägga den i kylen. Dela därefter degen i två halvor (den andra i en påse) och kavlar ut den i två steg. Strö mjöl på bordet och kavla ut degen ganska tunt (2 mm), men inte genomskinlig. När allt kommer omkring är körsbär saftiga bär, och dagen kan vara för tunn. Skär ut cirklar i önskad storlek med hjälp av ett glas eller ring. Ju större cirkel, desto större dumpling, och desto mindre tid tar dumplingformandet. Det är fullt möjligt att helt enkelt riva av små degbitar och rulla dem i cirklar (1 cirkel - 1 dumpling), men det är bekvämare att kavla ut hälften på en gång.
4. Lägg några bär i mitten av varje cirkel och strö över ungefär en tredjedel av en tesked socker.
5. Vik ihop och täta kanterna väl. Gör något snyggt mönster med en gaffel på kanterna om så önskas.
6. Samla upp all resterande deg, blanda den i den andra delen av degen och upprepa allt - rulla och forma. Var noga med att lägga ner dumplings i kokande vatten. Tillsätt lite salt i vattnet. Koka dumplings på låg värme i ytterligare 10 minuter från att de flutit upp till ytan.
7. Häll cirka 100-150 g körsbärssaft, som bildades vid upptining, en bit smör och ett par matskedar socker i en kastrull och låt koka upp. Stäng av värmen och tillsätt 150-200 gram smetana. Blanda noga med en visp tills det är helt slätt. Justera sötman efter smak.
8. Det är allt. Ta försiktigt upp färdigkokta dumplings från kastrullen med en hålslev, lägg dem på ett fat, häll generöst med sås över och servera genast!