Вареники с картошкой

Ryssland

Dumplings med potatis

Vareniki kallas de fyllda degknyten som är vanliga som förrätt i både Ryssland och Ukraina. Kokta till de flyter upp och ofta serverade med smetana. Det rör sig om ryska (och ukrainska) dumplings alltså. Här är de fyllda med potatis och lök och låter sig gärna serveras med stekt svamp och bacon, eller smetana, eller smält smör...

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 912

Ingredienser

Ägg, 3 msk

Vatten, 2 dl

Salt, ¾ tsk + efter smak till fyllningen

Vegetabilisk olja, 2 msk

Vetemjöl, 550-650 g

Potatis, 1 kg

Gula lökar, 2 st

Smör till stekning

Champinjoner efter smak, till servering

Bacon efter smak, till servering 

Färsk dill, efter smak till servering

Tillagning

1. Blanda vatten med salt, uppvispat ägg och olja. Tillsätt mjöl och knåda till en tjock, tät, icke-klibbig deg.

2. Lägg över degen i en kastrull, täck med lock och låt vila i 30 minuter.

3. Skala potatisen, koka upp och mosa med en potatisstöt.

4. Hacka löken fint och fräs i smör tills den är gyllenbrun. Blanda potatis och lök, tillsätt salt.

5. Dela degen i två delar, kavla var och en till ett cirka 3 mm tjockt lager och använd ett glas för att trycka ut cirklar.

6. Lägg potatis i mitten av varje cirkel. Forma dumplings och förslut kanterna tätt.

7. Koka i saltat kokande vatten och servera med stekt bacon och champinjoner (eller smält smör för all del, eller med smetana). Garnera med lite färsk dill.