Томленые суточные щи
Ryssland
Stuvad kålsoppa
Med det kyrilliska alfabet som används i Ryssland stavas den här soppan med bara två bokstäver: щи. När det transkriberas till svenska med vårt latinska alfabet blir det sjtji. Den som till äventyrs vill transkribera щи till tyska får Schtschi. Det sägs att det fortfarande skämtas i Ryssland om den tyskfödda tsarinnan Katarina den Stora som lyckades göra åtta stavfel på ett ord med två bokstäver :D Hur som helst: Här är en rätt som kan sägas vara symbol för det ryska köket.
- Tillagningstid: 10 timmar 55 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 263
Ingredienser
Nötkött med ben, 300 g
Potatis, 5 st
Vitkål, 200 g
Gula lökar, 2 st
Morötter, 2 st
Surkål, 200 g
Salt efter smak
Malen svartpeppar efter smak
Färsk bladpersilja efter smak
Smör, 30 g
Tomat, 1 st
Tillagning
1. Börja med att koka buljongen. Lägg köttet en en stor kastrull, fyll på med kallt vatten och koka upp. Ta bort skummet och koka i en och en halv timme på låg värme. Ta upp köttet och sila av buljongen. Separera köttet från benen och skär i små bitar.
2. Ställ buljongen på plattan igen. Skär potatisen i tärningar om cirka 2x2 cm, lägg dem i buljongen och koka i 3-5 minuter.
3. Skär löken, moroten och tomaten i små tärningar. Smält smöret i en stekpanna.
4. Tillsätt strimlad färsk kål i kastrullen med buljong och potatis, tillsätt surkål efter en minut. Lägg löken och morötterna i stekpannan med smör och sautera, tillsätt sedan tomaten där. Lägg över de sauterade grönsaker i kastrullen.
5. Finhacka örterna och lägg dem i grytan. Tillsätt det finhackade köttet. Krydda med peppar och salt igen om det behövs.
6. Nu kommer den intressanta delen. Om kastrullen där kålsoppan kokades är helt i metall, utan plast- eller trädelar, lämnas allt som det är. Om inte hälls kålsoppan över i krukor. Ställ in i ugnen, förvärmd till 220 grader, tills det kokar. Sänk sedan temperaturen till 160 grader och låt puttra i ytterligare 2 timmar. Därefter minskas temperaturen i ugnen med 10–15 grader varje timme, och så vidare ned till 80–70 grader, vilket imiterar temperaturregimen i en avsvalnande rysk ugn.