टोमेटो राइस

Indien

Tomatris

Den syrliga smaken av tomat förhöjer smaken på all mat. Oavsett om det är kyckling eller paneer, används tomatsås mycket i dem alla. Förutom detta spelar tomater också en viktig roll till exempel i den indiska frukosten. Om du är väldigt hungrig och inte vill lägga mycket tid på matlagningen kan du pröva detta tomatris. För att göra det behöver du tomater, lök, vitlök, ingefära och några vardagskryddor som alltid finns hemma i de indiska köken. 

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 364

Ingredienser

Basmatiris, 3 dl

Tomater, 4 st

Rödlök, 1 st

Färsk ingefära, riven, ½ tsk

Vitlöksklyftor, 5-6 st

Gröna chilifrukter, 2 st

Malen gurkmeja, ½ tsk

Malen koriander, 1 tsk

Rött chilipulver, 1 tsk

Senapsfrön, ½ tsk

Hel spiskummin, 1 tsk

Curryblad, 4-5 st

Olja, 2 msk

Salt efter smak

Tillagning

1. Skölj riset och låt det blötläggas i vatten i 10 minuter. Hetta upp olja i en panna. Tillsätt spiskummin, senapsfrön och curryblad när det blivit varmt. Tillsätt ingefära och finhackad vitlök efter 1 minut och stek på svag värme i 1 minut. Tillsätt finhackad lök. Stek på låg värme i 5 minuter och tillsätt grön chili, gurkmeja, rött chilipulver, korianderpulver och salt.

2. Tillsätt hackade tomater och blötlagt ris. Tillsätt vatten efter behov, täck över och låt riset koka. Fortsätt att röra i det emellanåt, så att riset inte bränns. Stäng av värmen när riset är kokt. Servera till exempel till kyckling changezi (recept finns på hemsidan).