Tırnak pide

Turkiet

Tirnak pide

Pitabröd finns i många former och i alla delar av Mellanöstern, Nordafrika och Arabien. Det kan ätas precis som vanligt frukostbröd, och då gärna i den form som detta recept ger. Brödet kan skäras i fyrkantiga bitar och läggas under kött, till exempel i döner kebab. Det kan också vara tillbehör till många andra rätter. Pröva gärna till lövtunn lever (yaprak ciğer, recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 2 timmar inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 2-4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 925

Ingredienser

Vetemjöl, 1,2 l

Torrjäst, 1 förpackning à ca 11 g

Strösocker, 2 tsk

Olja, 4 tsk

Vatten, ca 4 dl

Salt efter smak

Tillagning

1. Lägg mjölet i knådningsskålen och gör en grop i mitten. Lös upp jästen i varmt vatten. Tillsätt alla ingredienser tillsammans med jästen till mjölet och knåda tills det är mjukt som en örsnibb. 

2. Täck över degen och låta den jäsa i ungefär en timme. Dela sedan den jästa degen i fyra delar och kavla ut varje bit lite med en brödkavel. Forma den genom att trycka den jämnt över hela ytan med fingertopparna. 

3. Förvärm ugnen till 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt, lägg pitabröden på bakplåtspappret och grädda i ugnen tills de blir gyllenbruna.