तवा पराठा

Indien

Tawa paratha

Tawa paratha är gjord på en järnpanna i ghee. Dessa parathabröd är mycket lätta att göra, och de kan till exempel ersätta naanbröd. De kan göras runda, kvadratiska eller trekantiga. Och inte minst - de kan serveras med vilken grönsaksrätt som helst, med eller utan sås. 

  • Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 333

Ingredienser

Vetemjöl, 4 dl

Salt, 1 tsk

Olja efter behov till knådningen

Ghee (eller olja) efter behov till stekningen

Tillagning

1. Blanda mjöl, salt och en matsked olja i en stor skål och knåda ihop allt väl medan vatten sakta tillsätts. Lägg till 1 msk olja, knåda degen igen, täck över den och låt den stå åt sidan i 15 minuter.

2. Knåda degen en gång till och dela den i 16 delar.

3. Värm pannan på medelhög värme. Kavla degen och tryck till den lätt med handflatan.

4. Pudra degen med torrt mjöl och kavla den igen. Bred ut 1/4 tsk olja på degen.

5. Vik först den kavlade degen till en halvcirkel, för att göra en trekantig paratha, och vik den sedan på mitten igen.

6. Pudra trekanten i lite mjöl och rulla den försiktigt till en stor triangel.

7. Lägg den kavlade parathan på en het panna och efter några ögonblick kommer luft att fylla upp brödet.

8. Vänd nu upp och ner på parathan och applicera ½ tsk ghee på den. Stek parathat försiktigt med hjälp av en platt spatel.

9. Vänd parathatan och stek den igen. Det kommer att uppstå bruna fläckar på parathatan och den blir lite knaprig.

10. Ta bort parathan från pannan. Gör likadant med resten av degen och servera bröden varma, gärna med en raita och kanske en äggcurry (recept finns på hemsidan).