तंदूरी रोटी तवे पर

Indien

Tandoori roti på stekpanna

Roti är enkla indiska tunnbröd som kan bli hur tjusiga som helst. Tandoori roti lagas egentligen i en speciell lerugn, men som nästan allt annat kan det göras hemma utan alltför sofistikerad utrustning. Den viktigaste delen i detta recept är inte att steka rotin, utan att knåda degen. Den ska vara len och mjuk med balanserade ingredienser. Sedan kan den stekas i en vanlig gjutjärnspanna.

  • Tillagningstid: 1 timme 20 minuter inklusive förberedelser och vilotid
  • Antal portioner: 5 bröd
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/bröd (kcal): 185

Ingredienser

Vetemjöl (atta), 3 dl

Strösocker, ½ tsk

Bakpulver, ½ tsk

Bikarbonat, drygt ½ krm

Salt, ¼ tsk

Naturell yoghurt, 4 msk

Vatten för knådningen

Olja, 2 msk

Tillagning

1. Häll mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Blanda väl.

2. Tillsätt yoghurt och börja knåda degen. Tillsätt vatten efter behov och fortsätt knåda i 5 minuter.

3. Tillsätt nu olja och knåda tills degen blir smidig och mjuk.

4. Täck över och ställ degen åt sidan i 1 timme eller mer.

5. Knåda degen igen när den vilat och se till att degen är mjuk. Ta upp en deg i storlek som en golfboll, forma den till en boll och pudra den med lite mjöl.

6. Kavla försiktigt och se till att rotin förblir något tjock. Droppa över lite vatten och fördela jämnt över rotin.

7. Värm en gjutjärnspanna. Lyft över rotin till pannan när den är varm. Se till att vattensidan är nedåt. Tryck försiktigt så att rotin fastnar i pannan. Stek i 1 minut eller tills roti puffar upp och botten är stekt.

8. Vänd på rotin och stek tills den är jämnt stekt.

9. Oroa dig inte om några mörka fläckar är synliga. Det ger tandooreffekt.

10. Ta upp rotin och se till att rotin är helt genomstekt. Pensla med smör och njut av med rotin med en curry, kärna ärt- och paneercurry (se recept på hemsidan).