Sticky ginger puddings

Storbritannien

Kladdig ingefärspudding

Denna ingefärspudding har flera nivåer - klibbig kola, pistagenötter, tamarind och en värmande kick av whisky. Tillaga i portionsformar med puddingsåsen som ingår i receptet. Om du gör puddingarna i förväg bör du ta dem ur formarna och värma den i en större form tillsammans i 180 grader (160 grader om varmluftsugn) i 10 minuter innan de ska serveras.

  • Tillagningstid: 60 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Urkärnade dadlar, 100 g

Syltad ingefära i sirap, 2 bitar

Tamarindpasta, 2 tsk

Svart sirap (black treacle), 2 msk

Vetemjöl med bakpulver (self-rising flour), 100 g

Mald ingefära, 2 tsk

Mald kanel, ½ tsk

Bikarbonat, ½ tsk

Stort ägg, 1 st

Osaltat smör, 70 g + extra för smörjning

Mörkt farinsocker, 150 g, till puddingen

Pistagenötter, grovhackade, 1 msk

Vispgrädde, 1½ dl

Mörkt eller ljust farinsocker, 75 g, till såsen

Ingefärssirap (från burken med syltad ingefära), 3 msk

Tamarindsås, 2 tsk

Flingor av havssalt, ½ tsk

Whisky, 4 msk

Tillagning

1. Värm ugnen till 180 grader (160 grader om varmluftsugn). Smörj 6 st minipuddingformar av metall (1¾ dl) eller darioleformar och klä bottnarna med cirklar av bakplåtspapper. Lägg formarna på en bakplåt.

2. Lägg dadlarna i en värmetålig skål och häll över 1½ dl kokande vatten. Ställ åt sidan för att svalna och lyft sedan över till en matberedare. Tillsätt ingefära, tamarindpasta och sirap och mixa till en puré.

3. Lägg mjöl, mald ingefära, kanel, bikarbonat, ägg, smör och socker i en stor mixerskål. Rör ner de mosade dadlarna och blanda tills allt är väl blandat. Häll blandningen i de förberedda formarna. Grädda i 20 minuter, eller tills puddingarna är väl jästa och fasta vid beröring.

4. Lägg alla ingredienser till såsen utom whiskyn i en kastrull och koka upp. Sjud långsamt i 2–3 minuter, rör hela tiden tills såsen är slät och glansig. (Se upp för stänk och bli inte frestad att röra eller smaka på såsen eftersom den blir extremt varm.) Ta kastrullen från värmen och rör ner whiskyn.

5. Lossa försiktigt sidorna av varje pudding med en bordskniv. (Puddingarna blir varma, så använd ugnshandskar). Vänd upp på värmda serveringstallrikar och ta bort bakplåtspappret. Häll lite sås över var och en och Häll resten av såsen i en kanna. Dekorera med hackade pistagenötter och servera genast.