Steamed broccoli with olive oil, garlic, and lemon

USA

Ångkokt broccoli med olivolja, vitlök och citron

Broccoli har en lång historia i våra kök, men det har varit en lätt krokig väg. Både romare och greker kunde ha broccoli på bordet för 2000 år sedan. I Sverige kunde vikingarna odla broccoli innan den utkonkurrerades av andra kålsorter. På 1950-talet blev broccolin populär i USA och senare igen i Europa. Här är ett fint recept på broccoli som kan ätas som tillbehör till typ vad som helst. Fisk. Kött. Eller pröva med crab cakes - lite extra citronklyftor till och du är i hamn.

  • Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 156

Ingredienser

Broccoli, 680 g

Vitlöksklyftor, 2 st

Olivolja, 3 msk

Citronsaft, nypressad, 1 msk

Tillagning

1. Skär bort den hårda nedre tredjedelen av broccolistjälken. Skala resterande stjälk och skär korsvis i en dryg centimeter tjocka skivor. Skär broccolin i 5 cm stora buketter. Ånga broccolin med stjälkskivorna, täckt, i en ångkokare över kokande vatten, tills den är spänstig med lagom tuggmotstånd, i 4-5 minuter.

2. Skala och finhacka vitlöken medan broccolin ångkokas. Blanda vitlöken med olja, citronsaft och salt och peppar efter smak i en liten stekpanna. Värm vitlöksblandningen på måttlig värme tills vitlöken doftar. Blanda den ångkokta broccolin med de skivade stjälkarna och vitlöksblandningen i en skål.