Spalla di maiale con cotenna croccante

Italien

Fläskbog med knaprig svål

Ugnsstekt fläskbog med svål är mycket välsmakande rätt, ekonomisk, lätt att tillaga, med en intensiv smak, knaprig på utsidan och mjuk på insidan. Köttet kan behöva beställas av slaktaren, det finns sällan eller aldrig i livsmedelsbutiken. Här är ett italienskt recept som ger ett riktigt smakrikt kött och den där knapriga svålen som gör det här till riktig finmat. Servera gärna ugnsstekt potatis med vitlök och rosmarin, till det kanske en blandad sallad med frukt. Recept finns här på hemsidan.

  • Tillagningstid: 13 timmar inklusive förberedelser och marinering
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 252

Ingredienser

Fläskbog med svål, 600 g

Färsk timjan efter smak

Lagerblad efter smak

Enbär efter smak

Peppar efter smak

Salt efter smak

Worcestershiresås efter smak

Vitlöksklyfta, 1 st + mer efter smak

Rödlökar, 2 st

Tillagning

1. Skär köttet i 4 tjocka skivor med svål. Hacka timjan och vitlök, smula lagerblad, krossa enbär lätt och krossa eller mal pepparkorn. Blanda köttskivorna med timjan, vitlök, lagerblad, enbär, peppar, salt och worcestershiresås. Låt marinera i minst 12 timmar.

2. Värm ugnen till 200 grader. Ställ in köttskivorna med svålen uppåt. Lägg i en skalad vitlöksklyfta och ett par skalade lökar i formen.

3. Sänk temperaturen till 170 grader efter 20-25 minuter och tillaga tills köttet är genomstekt och mört.

4. Skär köttet i tärningar med svål. Lägg upp på fat och servera varmt, gärna tillsammans ugnsbakad potatis och en blandad sallad med frukt.