Sos maioneza de usturoi

Rumänien

Vitlöksmajonnäs

Även om den här "majonnäsen" verkar väldigt fet, gjord med olja, är sanningen att den är så god att den kan ätas på bröd. Receptet är från Rumäniens kustregion och där är stalltipset detta: Ät och gråt! Det är mycket vitlök i den - men så är ju också receptet från greve Draculas hemland. Majonnäsen kan med fördel ätas till fisk men passar fint till annat också. Pröva den till exempel till grillat revbensspjäll. Inte dumt alls! 

  • Tillagningstid: 10 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 261

Ingredienser

Vitlökar, 3 stora

Solrosolja, 1½ dl

Salt, 1 tsk

Vinäger, 1-2 msk

Tillagning

1. Skala vitlökarna. Tillsätt 1 tsk salt och krossa vitlöken. Mal till en pasta.

2. Tillsätt solrosolja till vitlökspastan, lite i taget, under kraftig omrörning, på samma sätt som med majonnäs. Oljan måste tillsättas gradvis, försiktigt, eftersom såsen ska stelna, precis som majonnäs.

3. Tillsätt en matsked vinäger eller två efter smak. Blanda såsen igen mycket väl. Såsen är klar när när den har en konsistens som majonnäs.