
Solothurner weinsuppe
Schweiz
Vinsoppa från Solothurn

Den här soppan har blivit en schweizisk klassiker, men den har inte en särskilt lång historia. För 40 år sedan uppstod idén på ett hotell i kantonen Solothurn. Då hade man saknat en verkligt fin banketträtt och experimenterade med olika viner och blandningar med buljong och grädde. När rätten väl var satt och idag är det en etablerad finsoppa, som passar väl till stora tillställningar eller till nyårsmenyn.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 312
Ingredienser
Smör, 1 msk
Schalottenlök, 1 st
Morot, 1 st
Purjolök, 150 g
Kycklingfond, 4 dl
Vitt vin, 3 dl
Crème fraîche, 1 dl
Äggulor, 2 st
Salt efter smak
Färsk gräslök, lite efter smak
Hasselnötter, grovhackade, 1 msk (kan uteslutas)
Tillagning
1. Hetta upp smör i en panna. Fräs finhackad schalottenlök, finhackad morot och finhackad purjolök i cirka 5 minuter.
2. Tillsätt fond och vitt vin, låt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter.
3. Blanda crème fraîche och färska äggulor. Ta kastrullen från värmen och häll långsamt crême fraîche- och äggblandningen i soppan under omrörning. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt soppan koka upp, tillsätt sedan salt.
4. Servera soppan och strö över gräslök. Strö över lite grovhackade hasselnötter om så önskas.