Smažený sýr s hranolkami

Tjeckien

Stekt ost med pommes frites

Stekt ost eller "Smažák" är en rätt som gavs till världen av tjeckerna. Den serveras traditionellt med pommes frites eller annan slags potatis, eller så kan den serveras i ett bröd som burgare. Då snackar vi cheeseburger på riktigt :) Här är ett recept med pommes frites. Som tillbehör är tartarsås det vanliga, lätt att göra själv.

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 340

Ingredienser

Edamerost, 4 tjocka skivor

Ägg, 2 st

Ströbröd, 100 g

Stekmargarin, 100 g

Vetemjöl, 30 g

Mjölk, lite, efter smak och behov

Salt efter smak

Potatis, 1 kg

Olja efter behov till friteringen

Tillagning

1. Vispa äggen med lite mjölk, tillsätt lite salt.

2. Täck ostskivorna först med mjöl, sedan med ägg och sist med siktat ströbröd.

3. Stek sedan de inslagna ostskivorna i varmt fett tills de är ljust gyllene.

4. Skär den skalade potatisen till stavar av samma storlek, täck dem med kallt vatten och låt dem stå i 30 minuter för att skölja bort överflödig stärkelse.

5. Låt potatisstavarna rinna av och torka av dem i en ren handduk så att oljan inte stänker under stekningen.

6. Lägg de förberedda potatisstavarna i den uppvärmda oljan och stek långsamt tills de nästan är mjuka, skaka då och då med en behållare (stekkorg) eller rör om.

7. Ta upp de förstekta potatisstavarna, låt dem rinna av ordentligt och förvara dem täckta på en varm plats.

8. Stek potatisstavarna i uppvärmd olja tills de är gyllene.

9. Ta upp potatisstavarna, låt dem rinna av eller sprid dem på hushållspapper för att bli av med överflödigt fett.

7. Salta till sist pommes fritesen och servera genast, gärna med hemlagad tartarsås (recept finns på hemsidan).