Smažené kuřecí paličky s bramborovou kaší
Tjeckien
Stekta kycklinglår med potatismos
Saftiga, gyllenstekta kycklingkotletter serverade med potatismos med smält smör. I Tjeckien skulle den kunna serveras med lite god hemgjord kompott, så varför inte här hemma? Äppelkompott är vanligast till, men körsbärskompott, krusbärskompott eller persikakompott fungerar fint också.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 923
Ingredienser
Benfria kycklingklubbor, 4 st
Ägg, 2 st
Ister eller olja efter behov till stekningen
Mjölk, 2 dl till potatismoset + efter smak och behov till äggen
Vetemjöl efter smak och behov
Ströbröd efter smak och behov
Salt efter smak
Mjölig potatis, 800 g
Smör, 40 g + extra att toppa potatismoset med
Tillagning
1. Skölj kycklinglåren och avbena dem, torka dem, putsa dem och skär dem i bitar.
2. Salta köttet och täck det först med mjöl, sedan ett lätt saltat ägg uppvispat med mjölk, sist med ströbröd.
3. Stek långsamt, på hett ister, på båda sidor, tills de panerade kycklingbitarna är fint gyllene.
4. Skala, skölj och skär potatisen i fjärdedelar, täck med varmt saltat vatten och koka tills den är mjuk.
5. Häll av vattnet, mosa potatisen och blanda väl.
6. Låt kastrullen med moset stå på låg värme och tillsätt smöret och den varma mjölken under konstant omrörning.
7. Blanda potatismoset noga och tillsätt salt efter behov. Servera med de stekta panerade kycklinglåren och gärna en äppelkompott (se recept på hemsidan).