Siomai sa tisa

Filippinerna

Ångkokta siomai med fläsk

Siomai är den filippinska varianten av kinesiska dumplings, som har sitt ursprung i det kantonesiska köket. Liksom i Kina brukar de ångas men de kan också friteras. De serveras ofta med sojasås och kalamondin, som är en filippinsk limefrukt. Eller som här, med en hemgjord chilipasta. 

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 226

Ingredienser

Fläskfärs, 1 kg

Jamsbönrot (sinkamas), hackad, 1,2 dl (kan ersättas med kayote)

Morot, hackad, 1,2 dl

Gula lökar, 2 medelstora eller 1 stor (kan ersättas med salladslök eller purjolök)

Sesamolja, 5 msk

Nymalen peppar, 1 tsk

Vatten, 4 msk

Ägg, 1 st

Majsolja, 1 msk

Salt, ¼ tsk

Vetemjöl, 3,6 dl

Små röda chilifrukter (siling labuyo), 125 g

Matolja, 3 msk

Vitlöksklyftor, 2 st

Sojasås som tillbehör

Kalamondin eller lime som tillbehör

Sesamolja som tillbehör (kan uteslutas)

Tillagning

1. Vispa ägg och blanda med mjöl tills det är fritt från klumpar. Koka upp vatten, majsolja och salt och häll sedan i mjöl. Ta av från värmen och vispa tills blandningen bildar en boll. Dela degen i drygt 2 cm stora bollar. Kavla varje boll på mjölat bord tills de är tunna. Ställ åt sidan.

2. Blanda hackad chili och hackad vitlök och låt puttra i cirka 20 minuter eller tills det mesta av vattnet har avdunstat. Tillsätt olja, låt sjuda och rör om väl till en chilipasta.

3. Hacka löken. Blanda den noggrant med färs, jamsbönrot, sesamolja och peppar i en stor skål. Kyl fläskblandningen i cirka 20 minuter. Häll 1 matsked blandning i varje kavlad degboll. Vik ihop och försegla. Koka upp vatten under tiden och pensla en ångkokare med olja. Arrangera degknytena i ångkokaren så att alla får plats och låt stå i 15-20 minuter, längre för större bitar. Servera med sojasås, kalamondin och sesamolja samt med chilipastan.