Sinuglaw

Filippinerna

Sinuglaw

Denna lätta, uppfriskande rätt kombinerar rökigt grillat fläsk med färsk fisk. Servera den som förrätt eller huvudrätt med en iskall öl till den perfekta sommarmåltiden. Kalamondin, som ingår i receptet, är en sötsyrlig citrusfrukt, en korsning av mandarin och kumquat. Den kan ersättas av t ex lime.

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4-5
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Fläskkarré, 1 kg

Fisksås, 2 msk

Vitlöksklyftor, 2 st

Kalamondiner, 6 st till marinaden + extra efter smak till vinägretten

Malen svartpeppar efter smak

Tonfisk, färsk av sashimikvalitet, ½ kg

Gurka, skalad och hackad utan kärnor, 2,4 dl

Rödlök, 1 stor

Färsk ingefära, 1 tumstor bit

Kokosvinäger, 2,4 dl

Strösocker, 2 msk

Röd fingerchili (siling laba), 2 st (kan uteslutas)

Tillagning

1. Marinera fläsk i fisksås, hackad vitlök, färskpressad saft från 6 kalamondiner och peppar i 10 minuter.

2. Grilla fläsket över het kol tills det är stekt, cirka 5-8 minuter per sida. Hacka i kuber på 2½ x 2½ cm och ställ åt sidan.

3. Gör vinägretten: Blanda gurka skuren i halva skivor (eller tärningar), tunt skivad rödlök, finhackad ingefära, kokosvinäger, strösocker och skivad chili (om så önskas) i en skål. Tillsätt kalamondinsaft efter smak samt salta och peppra efter smak.

4. Arrangera fiskbitar på ett fat och toppa med grillat fläsk. Häll vinägretten över och servera.