Semifreddo al limone

Italien

Semifreddo med citron

En fräsch och krämig, läckert uppfriskande dessert. Med nypressad citronsaft och mycket enkla förberedelser har denna dessert ett citronkrämhjärta som gör den unik. Ett fint citrondessertrecept utan avancerad tillagning för semifreddoälskare som gillar enkla, snabba och läckra recept. En skiva av denna semifreddo passar utmärkt för uppfriskande varma sommarkvällar.

  • Tillagningstid: 3 timmar 55 minuter inklusive förberedelser och kylningstid
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 457

Ingredienser

Citroner, 4 st

Kondenserad mjöl, 150 g

Laktosfri sötad vegetabilisk grädde, 400 g

Limoncello, 1 tsk

Smör, 30 g

Majsstärkelse, 40 g

Vatten, 3 dl

Strösocker, 90 g

Ägg, 1 st

Färska myntablad som dekoration (kan uteslutas)

Tillagning

1. Vispa grädden stel. Den vegetabiliska grädden stelnar bättre, men färsk grädde kan användas istället. Tillsätt i så fall en matsked florsocker.

2. Tillsätt kondenserad mjölk och limoncello när grädden är vispad. Blanda med elvispen som användes för att vispa grädden.

3. Klä en inte för stor plumcakeform (avlång brödform) med plastfilm. Häll hälften av gräddkrämen i formen och jämna ut. Låt stelna i frysen i cirka 30 minuter och förbered under tiden mittkrämen. Ställ in resten av gräddkrämen i kylskåpet.

4. Skala citronerna, ta bort den vita delen helt. Skär i små bitar, ta bort fibrerna och blanda ihop citronerna med sockret. 

5. Blanda majsstärkelsen med ägget i en liten kastrull, tillsätt sedan citronerna med sockret och blanda. Sätt på låg värme, häll i vattnet och blanda. Fortsätt blanda tills krämen börjar tjockna

6. Tillsätt smöret till citron- och äggblandningen, rör tills det smälter. Stäng då av värmen och låt svalna helt täckt med plastfolie (för att undvika att ytan blir hård).

7. Ta fram formen från frysen och häll i citronblandningen, jämna till med en slickepott och häll över den andra hälften av gräddkrämen från kylskåpet.

8. Täck med plastfolie och ställ tillbaka i frysen för att vila i minst 3 timmar.

9. Ta ut formen cirka 30 minuter innan servering. Vänd upp semifreddon på ett fat, dekorera med citronskivor och eventuellt med några myntablad som dekoration.