शेजवान चटणी

Indien

Schezwan chutney

Denna schezwan chutney är en favorit för den unga generationen i Indien. Alla gillar denna heta och kryddiga chutney som ingrediens i samosas, momos, stekt ris, nudlar eller som dipp till pommes frites. Pröva den gärna till kycklingkebab, murgh nizami kabab - recept finns på hemsidan. Såsens ursprung är kinesiskt men med intensiv indisk prägel.

  • Tillagningstid: 5 timmar inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 247

Ingredienser

Röd torkad sankeshwarichili, 25 g

Röda torkade chilifrukter, 25 g

Vitlöksklyftor, 25 st

Ingefärspasta, 1 tsk

Vegetabilisk olja, 5-6 msk

Sojasås, 1 tsk

Passerade tomater, 2 msk

Äppelcidervinäger, 1½ tsk

Salt, 1 tsk eller mindre efter smak

Strösocker, 1 tsk

Tillagning

1. Rengör först och ta bort stjälkar och frön från chilin om möjligt. Blötlägg sedan all chili i vatten i 3-4 timmar. Då blir de mjuka. Genom att ta bort fröna minskar skarpheten en aning. Koka sedan chilin i vatten i minst 10 minuter. Låt sedan den kokta chilin ånga av tills inget vatten finnas kvar. Mixa till en chilipasta.

2. Skala vitlöksklyftorna. Det behövs mycket vitlök! Finhacka vitlöken.

3. Häll olja i stekpanna. Tillsätt den hackade vitlöken och ingefärspasta. Fräs tills vitlöken börjar bli brun. Tillsätt chilipastan. Rör om tills vattenhalten i chilin minskar. Det kommer att börja bli lite tjockt. Tillsätt nu soja, vinäger och salt samt socker och passerade tomater när chutneyn tjocknat.