Schweins-cordon-bleu aus filet, mit räucherschinken
Schweiz
Cordon bleu av fläskfilé med rökt skinka
Ännu en schweizisk matklassiker, här i en lyxversion med fläskfilé och en fyllning av rökt skinka, Gruyère och Vacherin. Cordon bleu kan göras på många olika sätt, till exempel med kyckling eller kalvkött istället för fläskfilé. De första recepten dök upp i Schweiz på 1940-talet. En extravagant hallon- och bönsallad passar bra till, därtill gärna pommes allumettes (tändstickspotatis).
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 885
Ingredienser
Fläskfilé, 4 tunna skivor à 70-80 g
Rökt skinka, 4 skivor à 20 g
Haricots verts, 250 g
Schalottenlök, 1 st
Solrosolja, 3 msk
Vita bönor, konserverade, 260 g
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Färsk rosmarin, 1 kvist
Hallonvinäger, 3 msk
Hallon, 120 g
Gruyèreost, 4 skivor à 20 g
Vacherinost, 4 skivor à 20 g
Vetemjöl, 60 g
Ägg, 2 st
Vispgrädde, 4 msk
Ströbröd, 80 g
Smör, 100 g
Färskpressad citronsaft efter smak
Tillagning
1. Ta ut filéskivorna ur kylen. Skölj de gröna bönorna och koka i vatten i cirka 20 minuter tills de är mjuka. Häll av och ställ åt sidan. Skala schalottenlöken och skär i den fina ringar. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt schalottenlöken och fräs tills den är genomskinlig. Skölj de vita bönorna, lägg dem i pannan med de gröna bönorna, krydda med salt och peppar. Sjud i 3-4 minuter, rör om då och då, tillsätt rosmarin och deglasera med hallonvinäger, ta bort från värmen. Skölj och rör ner hallonen, ställ åt sidan
2. Lägg en skiva vacherin och en skiva gruyère på varje skiva skinka och forma till kompakta paket.
3. Platta till filéskivorna och täck dem med varsitt skink- och ostpaket, lämna hälften av filéskivorna fria. Stäng igen och tryck till kanterna väl.
4. Häll mjöl i ett fat, vispa ihop ägg och grädde i ett annat och ströbröd i ett tredje fat. Krydda köttet med salt och peppar.
5. Panera köttet var för sig, vänd först ner i mjölet, skaka av, doppa sedan helt i äggblandningen och vänd slutligen ner i ströbrödet, tryck ner.
6. Värm smör i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt köttet så fort smöret smält. Botten på stekpannan måste vara väl täckt med smör överallt.
7. Vänd köttet efter cirka 3 minuter och stek i ytterligare 3 minuter tills det är gyllenbrunt överallt. Ta upp och servera med bönsalladen. Ringla över citronsaft om så önskas. Pommes allumettes passar bra till detta - se recept här på hemsidan.