Savoury samp

Sydafrika

Smakrika majskorn

Samp är majskorn som torkats och krossats lätt, men inte till mjöl. Det är en rätt som är vanlig i Sydafrika men också i Zambia. Den kan ätas med chakalaka (recept finns på hemsidan), men också som tillbehör till allehanda sydafrikanska rätter. Pröva gärna tillsammans med kyckling med chenin, örter och äpplen för ett äkta kulturmöte - ungefär som hela Sydafrika :) 

  • Tillagningstid: 9 timmar 30 minuter inklusive blötläggning och förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 555

Ingredienser

Krossade torkade majskorn (samp), 5 dl

Oxbuljong, 1 buljongtärning

Solrosolja, 2 msk

Gul lök, 1 stor

Vitlöksklyftor, 3 stora

Grön paprika, 1 st

Champinjoner, 200 g

Morötter, 3 st

Röd chilifrukt, 1 stor

Konserverade tomater, 1 burk à 410 g

Färsk koriander, 1 knippe (kan uteslutas)

Konserverade pintobönor, 1 burk à 410 g

Tillagning

1. Täck majskornen med mycket vatten. Ställ åt sidan för att dra i minst 8 timmar. Skölj och låt rinna av.

2. Häll en generös mängd kokande vatten över de blötlagda majskornen och tillsätt buljongtärningen. Koka tills kornen är mjuka och vattnet absorberats.

3. Finhacka lök, vitlök, paprika, morot och chili. Skiva champinjonerna. Fräs allt lätt tillsammans i lite olja. Tillsätt tomaten och koriandern och låt sjuda tills vätskan minskar och tjocknar. Rör ner bönorna. 

4. Blanda denna blandning med de kokta majskornen. Täck över med lock och håll varmt tills det ska serveras.