Saramură de crap la gratar cu mămăligută

Rumänien

Grillad saltad karpfilé med krämig polenta

Saramura de crap är en traditionell rätt för fiskare längs floden Donau. Den kan vara rumänsk, bulgarisk eller serbisk – ingen vet dess ursprung – men smaken är äkta och utsökt och mycket uppskattad i Rumänien. I de flesta fall föredras karp på grund av dess specifika smak och feta kött, men alla sorters sötvattensfisk går egentligen lika bra: ruda, abborre eller braxen. Rätten passar bra till ett ungt, kryddigt vitt vin och ska förstås serveras med en krämig polenta.

  • Tillagningstid: 1 timme 10 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 736

Ingredienser

Karpfilé med ben, 1½ kg

Tomater, 4 st

Röda spetspaprikor, 4 st

Passerade tomater, 300 g

Vitlök, 1 st

Salt efter smak och behov till fisken + 1½ tsk till polentan

Malen peppar efter smak

Torkad timjan efter smak

Färska örter efter smak till serveringen

Vatten, ¾ l till såsen + 4⅜ dl till polentan

Majsmjöl, 3¾ dl

Smör, 1½ msk (kan uteslutas)

Fårost, krämig, 105 g (kan uteslutas)

Tillagning

1. Börja med polentan. Lägg majsmjöl, salt och vatten i en ugnssäker gryta. Tillsätt smör om så önskas. Rör om för att lösa upp majsstärkelsen i vattnet. Sätt på värmen och låt koka upp, rör om ofta för att förhindra klumpar. Ta av grytan från värmen när majsmjölet har sugit upp vattnet, de första bubblorna kan ses på kanten och det börjar skvätta något tar du grytan från värmen. Detta steg tar cirka 5 minuter.

2. Täck grytan med ett lock eller aluminiumfolie. Ställ in grytan i ugnen på 160 grader i 45 minuter, tills polentan är klar. Ta ut grytan från ugnen och rör om ordentligt några gånger. 

3. Tillsätt den smulade fårosten till polentan om så önskas och blanda kraftigt tills den löser sig i polentan. Polentan blir ljusare i färgen och ännu krämigare. 

Servera polentan medan den fortfarande är varm.

4. Skölj fiskfiléerna väl, skrubba bort fjällen och ta bort den mörka huden. Strö salt på fiskfiléernas båda sidor. Låt fisken marinera, kallt, i 20-30 minuter, medan grillen tänds och förbereds.

5. Lägger portionsbitar av fiskfilé på grillgallret, först med bensidan nedåt. Skär ett kors mittemot kvisten på tomaterna. Lägg grönsakerna på gallret bredvid fisken.

6. Häll vatten i en kastrull, cirka 0,75 liter, därefter passerade tomater. 

7. Hacka de grillade grönsakerna grovt och lägg dem sedan i såsen. Tillsätt salt, en generös tesked timjan och peppar. Blanda, låt sedan allt koka upp. Tillsätt även lite pressad vitlök, motsvarande cirka ⅓ av vitlöken.

8. Smaka av såsen när den kokar och bestäm om den behöver mer salt, peppar eller timjan.

9. Tillsätt fisken till såsen. Om den blivit för bränd kan de brända bitarna tas bort och ställas åt sidan. Tryck till fisken så att den täcks av såsen och låt koka i 3-4 minuter. 

10. Pressa och tillsätt till sist resten av vitlöken och bred ut den överallt. Lägg på locket och låt allt ånga i 10 minuter innan servering. Lägg till polentan och strö gärna över lite hackad bladpersilja eller färska örter efter smak innan serveringen.