Salsa verde
Costa Rica
Grön salsa
Det här är en kokt sås, vilket innebär att tomatillos (eller gröna tomater) och chili kokas i vatten för att göra dem mjuka och sedan flytande. Detta är ett sätt att göra salsa, eftersom det finns andra där du rostar eller tar tomaterna, tomatillo och chili, andra där ingredienserna är råa, andra där man blandar råvarorna och sedan lagar i panna, andra på grillen, etc, etc. Som ni ser finns det många såser, men den här är inte dum på något enda sätt och passar dessutom fint till fajitas.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 45
Ingredienser
Tomatillos eller gröna tomater, 375 g
Serranochili, 2-3 st
Jalapeñopeppar, 1½-2 st
Vitlök efter smak
Koriander efter smak
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Ta bort stjälken från chilifrukterna.
2. Tillsätt tomatillo, chili och vitlök i en kastrull. Täck helt med vatten och koka på hög värme i 15-20 minuter, eller tills tomaterna och chilifrukterna blivit mjuka.
3. Lägg tomatillo, chili, vitlök och koriander i en mixer (utan att tillsätta vatten).
4. Mixa till önskad konsistens. Tillsätt lite av kokvattnet om salsan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.