Salade de chèvre chaud

Frankrike

Sallad med varm chèvre

Man kan lugnt säga att getost och Frankrike funnit varandra, om inte annat genom chèvreosten, den franska vitmögelvarianten, som produceras i stora mängder i landet och som lindrigt sagt är så tacksam att använda i matlagning. Vi befinner oss nu i sydvästra Frankrike, där staden Bourdeaux är centrum och där följaktligen ett bordeauxvin skulle kunna vara passande till denna lilla rätt. 

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 884

Ingredienser

Franskt lantbröd, 4 skivor

Crottins de chèvre (getost), 4 st à 60 g

Vitlöksklyfta, 1 st

Flytande honung, 4 tsk (till bröden) + 1 msk (till dressingen)

Valnötsolja, 4 tsk (till bröden) + 3 msk (till dressingen)

Äpple, 1 st

Rödlök, 1 st

Smör, 30 g

Brunt råsocker (cassonade), 1 msk

Bacon (lardons), 200 g

Babyspenat, 2 nävar

Salladsmix (mesclun), 1 näve

Färsk timjan, några stjälkar

Valnötskärnor, 40 g

Citron, 1 st

Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader. Skala och halvera vitlöksklyftan, gnid in brödskivorna med den. Skiva och lägg en chèvreost på varje brödskiva. Ringla över 1 tsk honung och 1 tsk valnötsolja per brödskiva. Ställ in i den uppvärmda ugnen och grädda i 10 minuter.

2. Skölj äpplet och skär det i åttondelar. Skala löken och skär den i strimlor. Värm smöret i en stekpanna, lägg ner löken och bryn i 5 minuter. Tillsätt råsockret och äppelklyftorna och fortsätt steka i 10 minuter.

3. Tärna och stek baconet i en annan stekpanna, utan fett, i 5 minuter.

4. Blanda saften från citronen med 1 msk honung och 3 msk valnötsolja tills det blir en homogen dressing.

5. Skölj spenatbladen och salladsmixen, låt vattnet rinna av. Lägg bladen på fyra tallrikar, lägg sedan på äppelklyftorna, den karamelliserade löken och de stekta bacontärningarna. Lägg skivorna av det varma chèvrebrödet ovanpå, strö över hackad färsk timjan och valnötskärnor. Njut av denna sallad med dressingen!