साबुदाणा खिचडी

Indien

Khichdi med tapiokapärlor

Sabudana khichdi är ett populärt och hälsosamt indiskt måltidsrecept tillagat med blötlagda sago- eller tapiokapärlor. Det tillagas vanligtvis som fastemat, särskilt i delstaterna Maharashtra, Karnataka och Gujarat, men praktiseras också i andra stater. Rätten kan tillagas på många olika sätt för olika ändamål, här är fokus på att ge ett icke-klibbigt khichdirecept.

  • Tillagningstid: 6 timmar 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Frukost
  • Kalorier/portion (kcal): 708

Ingredienser

Tapiokapärlor, 2,4 dl

Vatten, 1,8 dl

Osaltade jordnötter, 1,2 dl

Strösocker, 1 tsk

Salt, ¾ tsk

Ghee (klarnat smör), 2 msk

Hel spiskummin, 1 tsk

Curryblad, några

Färsk ingefära, 2½ cm

Chilifrukter, 2 st

Potatis, 1 st

Citron, ½ st

Färsk koriander, finhackad, 2 msk

Tillagning

1. Skölj tapiokapärlorna och gnugga dem för att ta bort överflödig stärkelse. Skölj ytterligare en gång och lägg i en skål med 1,8 dl vatten. Se till att tapiokapärlorna är helt blötlagda. Låt stå i 6 timmar.

2. När tapiokapärlorna har blivit blötlagda ordentligt ska det inte finns något vatten kvar i botten av skålen. Tapiokapärlorna ska kunna mosas lätt när de trycks mellan fingrarna. Häll över lite vatten och blötlägg i ytterligare 30 minuter om de fortfarande är hårda.

3. Rosta jordnötter i tjockbottnad stekpanna. Stek på låg värme så att jordnötterna blir knapriga. Kyl dem och häll sedan över dem i en mixerskål. Mixa till ett grovt pulver. Blanda pulvret med tapiokapärlorna, tillsammans med strösocker och salt.

4. Värm ghee i en stor stekpanna. Fräs spiskummin och några curryblad. Tillsätt färsk ingefära, 2 chilifrukter och en potatis. Stek tills potatisen blir gyllenbrun. 

5. Tillsätt tapiokapärlorna med jordnötspulvret och blanda försiktigt. Skrapa pannan så att inte tapiokapärlorna fastnar. Var försiktigt så att de inte blir mosade. Tillaga tills tapiokapärlorna blivit genomskinliga.

6. Tillsätt saften från en halv citron och ett par matskedar finhackad färsk koriander. Blanda väl och servera!