Rösti
Schweiz
Rösti
Den klassiska schweiziska röstin finns i många olika varianter runtom i Schweiz och numera i hela världen. Från början sägs rösti vara en frukosträtt bland bönder i Bern men riktigt var och när urröstin stektes är inte känt. Idag har nästan varje kanton sin egen variant - det vill inte säga så lite då det finns 26 kantoner i Schweiz.
- Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 220
Ingredienser
Fast potatis, 1 kg
Salt, 1 tsk
Smör till stekningen
Tillagning
1. Skala potatisen, riv den i en skål på ett rivjärn och salta.
2. Hetta upp lite smör i en teflonpanna. Tillsätt potatisen och stek i cirka 5 minuter, vänd då och då. Forma till en kaka med hjälp av en stekspade, flytta den inte längre. Stek röstin utan lock på medelvärme i cirka 15 minuter. Lägg en platt ugnsplåt på pannan och vänd röstin på plåten. Tillsätt lite smör i pannan, låt röstin glida tillbaka i pannan och fräs utan lock i ytterligare cirka 15 minuter.
3. Klart att servera!