清蒸武昌魚
Kina
Ångad wuchangfisk
Wuchangfisk är en lokal fisksort från den kinesiska provinsen Hubei som har ett mycket gott renommé. När Mao kom till makten i Kina sägs han ha längtat efter att få fisken levererad levande till sina fiskmåltider i residenset i Beijing. Den odlas i stor skala och är lätt att finna på kinesiska stormarknader. I Sverige kan den kanske ersättas av seabream (guldsparid) som visserligen är en saltvattensfisk, till skillnad från wuchangfisken.
- Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 157
Ingredienser
Wuchangfisk, 1 st
Salladslök efter smak
Färsk ingefära efter smak
Röd chilifrukt efter smak
Sojasås kryddad för fiskrätter, efter smak
Vitlök efter smak
Salt efter smak
Matolja efter smak och behov
Kinesiskt matlagningsvin efter smak
Tillagning
1. Låt den urtagna och skrapade Wuchangfisken ligga på sidan och gör diagonala snitt på fisken varannan centimeter eller så. Skär djupt ner till ryggbenet.
2. Strö lagom mycket salt över fisken, inte för mycket, för den ångade sojasåsen kommer också att ha en salt smak. Stoppa in ingefäraskivor i fiskens skurna snitt och i buken. Lägg också ingefäraskivor under fiskens kropp.
3. Hacka salladslök och chili i strimlor och fördela jämnt över fisken. Häll ner matlagningsvin och låt fisken marinera i det i minuter.
4. Ånga i cirka 8 minuter. Häll bort vattnet i tallriken och släng alla ingefäraskivor, salladslöksbitar och chilistrimlor efter ångkokningen. Häll sojasås över den ångade fisken, toppa med strimlad ingefära, salladslök, hackad vitlök, och skivad chilifrukt. Värm olja och häll på den, låt puttra en stund och hör det behagligaste ljudet av olja som fräser. Klart!