प्याज के पराठे
Indien
Lökparatha
Paratha tillagas och äts i de flesta nordindiska hem under vintersäsongen. Även om du kan förbereda och äta denna paratha när som helst passar den fint till frukost. Lökparatha är lite extra med sin riktigt goda smak. Den passar bra till potatis- och blomkålscurry också ;)
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 5 bröd
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 190
Ingredienser
Vetemjöl (atta), 2,4-3,6 dl
Rödlökar, 1½-2 st
Ingefära- och vitlökspasta, 1 msk
Rött chilipulver, ½ tsk
Ajovanfrön (ajwain), ¼ tsk
Chat masala, ½ msk
Ghee (klarat smör), 2 msk
Gröna chilifrukter, 1½-2 st
Färsk koriander, hackad, 1 msk
Vatten efter behov
Salt efter smak
Tillagning
1. Skär först löken i tunna och långa bitar. Tillsätt ajovanfrön, ingefära- och vitlökspasta, hackad grön chili, koriander och de övriga kryddorna till löken, blanda väl, täck över och ställ åt sidan i 10 minuter.
2. Sikta mjölet i en skål, tillsätt 1 msk ghee (eller olja) och knåda degen genom att tillsätta vatten lite i taget.
3. Gör en boll av degen när den är knådad och ta ut en mindre boll. Kavla den som en roti och ta sedan lite av den förberedda lökfyllningsblandningen och lägg den i mitten av rotin. Stäng rotin från alla sidor och kavla den. Tänk på att en paratha inte ska vara för tunn. Låt den tjockna lite under kavlingen.
4. Värm en teflonpanna på medelhög värme. Häll lite ghee i pannan när den är varm, se till att hela pannan täcks och lägg ner en paratha. Vänd parathan när den stekt några minuter, lägg lite ghee över. Vänd igen efter lite mer stekning och fortsätt tills parathan är gyllene på båda sidorna.
5. Ta upp parathan på en tallrik. Gör på samma sätt tills alla lökparathas är stekta. Det här är fin frukostmat det, med lite chutney till. Eller varför inte till en god curry?