पुरी भाजी

Indien

Puri bhaji

Det här indisk frukost och snabbmat i ett, på det sätt som det bjuds i delstaten Maharashtra. En djupt kryddad potatisrätt som gör sig utmärkt ihop krispigt friterat bröd. I rätten ingår en kryddblandning, ola masala, med kokos och massor av vitlök och koriander. Hett, mättande och riktigt gott!

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Frukost
  • Kalorier/portion (kcal): 475

Ingredienser

Potatis, 4 st

Gröna ärtor, 1,2 dl

Gul lök, 1 st

Tomat, 1 st

Ola masala, 2-3 tsk

Vitlöksklyftor, 3-4 st

Malen spiskummin, 1 tsk + ½ tsk till brödet

Malen koriander, 1 tsk

Chilipulver, 2 tsk

Malen gurkmeja, ½ tsk

Garam masala, 1 tsk

Salt efter smak

Vetemjöl (atta), 2,4 dl

Strösocker, ½ tsk

Salt, efter smak till bhajin + en nypa till brödet

Senapsolja efter smak och behov

Olja för fritering

Tillagning

1. Koka och skala potatisen. Skär potatisarna i stora tärningar, lägg åt sidan. Lägg tomaten i en mixer med vitlök och spiskummin. Mixa.

2. Värm lite senapsolja i en stekpanna. Tillsätt hackad lök och stek tills den är brun.

3. Tillsätt den mixade tomatblandningen tillsammans med salt och gurkmeja. Blanda. Tillsätt sedan de resterande potatistärningarna och ärtorna samt lite vatten. Koka upp. Tillsätt resterande kryddor och håll varmt under lock. 

4. Blanda mjölet med en nypa salt, lite socker och några droppar senapsolja. Blanda med vatten så att det blir en mjuk deg. Rulla små bollar av degen.

5. Hetta upp olja till friteringen. Kavla ut bollarna till platta kakor, lägg dem i oljan och ta upp när de fått en gyllene färg. Låt bröden rinna av på hushållspapper och servera till bhajin!