Pork sisig

Filippinerna

Sisig med fläskkött

Traditionell sisig kommer från den filippinska provinsen Pampanga och använder de delar av boskapen som vanligtvis kasseras såsom kycklinglever, grisens ansiktsmask och öron, och ibland även grisens hjärna. De feta, viltaktiga smakerna fungerar bra med rättens huvudkryddor: Lök, kalamodin och chili. I det här receptet är ingredienserna mer lättfunna i mataffären, med krispiga tärningar av fläskkarré i en majonnäsbaserad sisigsås. Krossad chicharon (friterad fläsksvål) ger extra crunch. Stekt ägg är valfritt, men glöm inte citrusfrukt. En skvätt av den ger välbehövlig ljushet samtidigt som den skär genom det rika, feta köttet.

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 2 533

Ingredienser

Neutral olja, 4 msk + till stekning

Kycklinglever, 200 g

Söt majonnäs, 2,4 dl

Flytande kryddblandning, 2 tsk

Vatten, 3 l

Salt, 3 msk

Vinäger, 3 msk

Fläskkarré, 600 g

Gröna chilifrukter (siling pangsigang), 4 st

Rödlök, 1 st

Friterad fläsksvål (chicharon), 6 bitar

Het chilisås efter smak

Ångkokt ris, 4,8 dl

Ägg, 4 st (kan uteslutas)

Kalamondin, 2 st

Tillagning

1. Börja med sisigsåsen. Häll olja i en stekpanna på hög värme. Tillsätt kycklinglever när oljan börjar ryka. Smaka av med salt och stek tills en skorpa bildas på ena sidan, efter cirka 2 minuter. Sänk värmen till medel-låg. Vänd levern och stek tills den är genomstekt. Lyft över till en medelstor skål.

2. Mosa levern med en gaffel. Tillsätt majonnäs och flytande kryddblandning. Blanda tills levern är väl införlivad. Ställ åt sidan tills såsen ska användas.

3. Häll vatten i en djup kastrull på hög värme. Koka upp. Krydda med salt och vinäger, rör om för att blanda. Lägg ner fläsket skuret i strimlor. Koka tills fettet blir genomskinligt och mjukt, i cirka 10-15 minuter. Överkoka inte, ytan blir inte knaprig om för mycket vatten absorberas.

4. Använd en tång och lyft över fläskkarrén till ett galler eller tallrik täckt med hushållspapper. Låt fläsket torka i 10 minuter. Klappa bort eventuell överflödig fukt med hushållspapper.

5. Värm olja i en djup gryta eller wok på medelvärme. Lägg ner fläsket när oljans temperatur är 150 grader. Stek tills den börjar få färg, i cirka 10 minuter. Lägg över det stekta fläsket till ett galler eller en tallrik täckt med hushållspapper så att överflödig olja kan rinna av.

4. Öka värmen till hög och höj temperaturen på oljan till 180 grader. Lägg tillbaka fläsket i oljan. Stek tills ytan är knaprig, i cirka 10 minuter. Lägg tillbaka fläsket på gallret eller en plåt klädd med hushållspapper. Låt fläsket vila i minst 10 minuter.

6. När fläsket först i strimlor och sedan i små tärningar när det är tillräckligt svalt för att hantera.

7. Lyft över det hackade fläsket till skålen med sisigsås. Tillsätt hackad chili, finhackad lök, krossad chicharon, chilisås och flytande kryddblandning. Blanda med en sked tills ingredienserna är väl blandade. Lyft över till en tallrik eller låg skål. Servera varmt med ångat ris, stekt ägg och halverad kalamondin (eller lime).