Pinchos morunos
Spanien
Moriska grillspett
I Spanien var grillspetten riktigt populära på 60- och 70-talet, då galet röda av paprikapulver och med blad av timjan och oregano. Spett med tärnat kött hör till matkulturen i många länder och regioner. Spetten i det här receptet har ett nordafrikanskt ursprung och de kom till Spanien med morerna för hundratals år sedan. Köttet kan numera bestå av nöt, fläsk, lamm eller kyckling, och även om fläsk inte hör till traditionen i Nordafrika så fungerar det utmärkt på moriska spett i spansk tappning.
- Tillagningstid: 60 minuter inklusive förberedelser + marinering över natten
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 843
Ingredienser
Benfritt nöt-, fläsk-, lamm- eller kycklingkött, 1 kg
Silverlök, 1 st
Citronsaft, 1 msk
Vitlöksklyftor, 5 st
Rökt paprikapulver och/eller chilipulver, 2½ msk
Krossad spiskummin, 2 msk
Nymalen svartpeppar, ¼ tsk
Saffranstrådar, 1 nypa
Malen kanel, ¼ tsk
Färsk koriander, 3 stjälkar
Salt, 1 tsk
Olivolja (extra jungfruolja), 1½ dl
Tillagning
1. Börja med att förbereda marinaden. Skala vitlöksklyftorna med en nypa salt och mosa dem i en mortel. Krossa också spiskumminfröna i morteln.
2. Rosta saffrantrådarna lätt. Lägg dem på en liten bit aluminiumfolie och håll en tändsticka under, eller lägg dem i en varm torr stekpanna några sekunder. Krossa saffranstrådarna i morteln.
3. Skär löken i små tärningar och pressa citronen.
4. Blanda vitlök, saffran, spiskummin och lök med resten av ingredienserna: Citronsaft, paprika- och/eller chilipulver, svartpeppar, kanel, finhackad koriander, salt och olivolja. Blanda väl.
5. Putsa bort lite fett och senor från köttet, som kan kännas obehagliga i munnen. Skär köttet i tärningar och lägg det i en behållare eller i en lufttät fryspåse. Tillsätt marinaden. Rör om ordentligt så att allt kött är täckt av marinaden och låt det stå i i kylen över natten, så att det får smak av kryddningen och mjuknar av citronsyran i marinaden.
6. Trä upp köttbitarna på metallspett dagen därpå och tänd grillen. Köttet ska brynas snabbt på utsidan och bli lätt tillagat på insidan så att det förblir saftigt. Låt spetten ligga ett par minuter per sida. Servera omedelbums! Salta lite mer om det behövs. Och ett gott vin till det här är inte dumt - eller varför inte en sangria rentav!?