Peynirli pide

Turkiet

Ostpide

Ingen kan väl säga "nej" till lahmacun (turkisk eller för den delen libanesisk eller armenisk pizza) och pitabröd (som i Turkiet kallas pide). Frasigheten, degen, fyllningen... Alla har sin egen anledning att älska det. Ostpita är ett säkert kort, enkel och snäll mot magen. Utmärkt till frukost ;)

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser och vilotid.
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 045

Ingredienser

Vatten, 2 dl

Mjölk, 2 dl

Torrjäst, 1 förpackning à ca 11 g

Turkisk yoghurt, 2 msk

Olja, 1 msk

Strösocker, 1 msk

Salt, 1 tsk

1-1,1 l vetemjöl

Kasseriost, 200 g

Vitost (beyaz peynir) med låg salthalt, 200 g

Smör, 1 msk 

Färsk bladpersilja efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Aktivera jästen med varm mjölk, varmt vatten och socker. Tillsätt oljan och yoghurten efter 1-2 minuter.

2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och knåda väl. Täck över degen och låt den vila i 30 minuter.

3. Ta bitar i storlek som en mandarin från degen när den har vilat, och kavla ut dem tunt till långsmala bröd med hjälp av en brödkavel.

4. Tillsätt riven kasseriost och smulad vitost. Vik kanterna på degen inåt för att ge den en pideform. Ostarna kan blandas, men det kan också göras en sort med kasseriost och en annan med vitost. Lägg på en bakplåt.

5. Grädda i en förvärmd ugn på 200 grader tills pidebröden blir gyllenbruna.

6. Bred ut smör på kanterna på pidebröden när de tas ut ugnen. Täck den med en ren handduk. Låt vila i 5 minuter och njut sedan. Lite hackad bladpersilja kan strösslas över pidebröden med vitost, om sådana gjorts.