Patate al forno
Italien
Ugnsbakad potatis med vitlök och rosmarin
Det här är ett recept på potatis i sin kanske mest klassiska skepnad, tillbehöret med potatis par excellence: Ugnsbakad potatis! Det är omöjligt att inte älska dem med fisk eller kött. Varje kock verkar ha sin egen lösning för att få en perfekt krispig och gyllene bakad potatis. Det finns de som lägger potatisen under kallt rinnande vatten eller blötlägger dem för att eliminera stärkelsen, de som tillagar dem i en statisk ugn först täckt med aluminiumfolie och sedan lyfter av folien, de som mäter tärningarna millimetriskt för att göra dem lika och säkerställa en enhetlig tillagning eller de som gör bakad potatis i sitt skal. Det här receptet är italienskt, kanske den bästa lösningen av alla?
- Tillagningstid: 1 timme 10 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 284
Ingredienser
Potatis (med gult kött), 1 kg
Färsk rosmarin, 2 stjälkar
Vitlöksklyftor, 2 st
Olivolja (extra jungfruolja), 30 g
Färsk timjan, 2 kvistar
Salt efter smak
Malen svartpeppar efter smak
Tillagning
1. Förbered potatisen genom att först skölja den väl och skala den. Dela potatisen på mitten på längden och sedan i fjärdedelar. Skär tärningar med ett par centimeters storlek och lyft över dem efter hand till en skål. Koka upp mycket vatten i en kastrull och sänk ner potatisen.
2. Blanchera potatistärningarna i 7 minuter och låt dem rinna av. Lägg sedan tillbaka dem i en skål och krydda med timjanbladen. Tillsätt salt, peppar, olja och blanda väl med en sked.
3. Lyft över potatisen till en tidigare smord ugnsplåt med låga sidor. Tillsätt några kvistar rosmarin och två vitlöksklyftor. Ugnsstek potatisen i mitten av en förvärmd ventilerad ugn på 220 grader i 40 minuter, eller tills potatisen blivit gyllenbrun. Halvvägs genom tillagningen rekommenderas att försiktigt röra om så att potatisen blir jämnt tillagad.
4. Ta ut plåten när potatisen blivit färdigbakad, ta bort vitlöken och servera!