Patatas al horno
Spanien
Örtbakad potatis
Ugnsbakad potatis är en av de mest populära tillbehören i kök både hemma och på restauranger. Och undra på det! Några goda potatisar tillagade i ugnen fungerar ju finfint till allehanda rätter: Fisk, kött, kyckling, till och med grönsaker... Dessutom finns det tusen olika sätt att tillaga potatis i ugnen, från de enklaste med bara salt och olja, till mer genomarbetade varianter med grönsaker, ost, skinka eller vad du kan tänka dig. Här är ett recept med örter. Och örter. Och mer örter...
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 154
Ingredienser
Potatis, 500 g
Färsk bladpersilja, 4 stjälkar (eller ett par matskedar torkad persilja)
Färsk rosmarin, 2 stjälkar
Färsk basilika, 10 blad (eller en matsked torkad basilika)
Torkad oregano, 1 tsk
Torkad salvia, 1 msk
Torkade provensalska örter, 1 tsk (kan uteslutas)
Flingsalt efter smak
Malen svartpeppar efter smak
Paprikapulver efter smak
Olivolja
Tillagning
1. Värm ugnen till 200 grader. Skölj och plocka bladen från stjälkarna på de färska örterna, lägg dem åt sidan. Skala potatisarna om du så önskar och halvera dem på längden.
2. Lägg potatishalvorna i en ugnsfast form eller plåt utan att de överlappar varandra. Ringla över olivolja och strö flingsalt och peppar över. Strö sedan över de torkade örterna och därefter de plockade bladen från de färska. Ringla ytterligare lite olja över bladen så att de ger ifrån sig mer smak och inte torkar för snabbt i ugnen.
3. Ställ in potatisen i den förvärmda ugnen och grädda i 45 minuter. Öppna ugnsluckan efter halva tiden och vänd potatisen. När potatisen är helt tillagad är den redo att låta sig ätas.