Pasticho
Venezuela
Pasticho
Det kan synas märkligt att det som överallt annars i världen kallas lasagne kallas pasticho i Venezuela. Där finns det finns lika många pastichorecept som det finns hem.
Som exempel på varianter finns pasticho med lök och vitlök men också med andra hackade grönsaker som morötter, purjolök eller till och med paprika. Ditt val!
Du kan också få vara med om att baconremsor läggs till köttet och vissa lägger till och med lager av kokt skinka och ost i fyllningen. I andra versioner ersätts pastan med skivor av stekt kokbanan. Möjligheterna är nästan oändliga!
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 5
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 354
Ingredienser
Olivolja, ½ msk
Vitlöksklyfta, ½ st
Silverlök, ½ st
Oxbuljong (costilla), ¼ buljongtärning
Tomater, 2 st
Nötfärs, ¼ kg
Pastaplattor till pasticho, förkokta, 125 g
Oskummad kondenserad mjölk, 205 g
Parmesanost, riven, 2 msk
Margarin, 22½ g
Vetemjöl, 15 g
Muskotnöt, riven, ⅛ tsk
Malen peppar efter smak
Mozzarellaost, 4 skivor à 15 g
Stjälkselleri, ½ st
Morot, ½ st
Tillagning
1. Förvärm ugnen till 180 grader 30 minuter.
2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, tillsätt olivoljan och fräs hackad lök, hackad morot och hackad selleri. Tillsätt sedan den smulade buljongtärningen och stek tills grönsakerna mjuknat.
3. Tillsätt färsen, höj värmen något och stek tills köttet ändrar färg. Tillsätt sedan hackad tomat och sänk värmen när det fräser, täck med lock men lämna en lucka öppen så att ånga kan strömma ut. Låt puttra i 10 minuter.
4. Passera under tiden pastaplattorna genom 1 dl varmt vatten så att de inte går sönder när pastichon sätts ihop.
5. Förbered bechamelsåsen genom att lägga konsenserad mjölk i en liten kastrull. Tillsätt parmesanosten, mjölet tillsammans med margarinet och muskotnöten. Höj värmen, rör hela tiden tills såsen når önskad konsistens. Tillsätt salt och peppar efter smak. Ta sedan bort kastrullen och ställ den åt sidan.
6. Lägg ett lager pasta i den mjölade formen, sedan ett lager med köttsås, ett med bechamelsås och ett med mozzarella. Upprepa denna sekvens tills du är klar med alla ingredienserna. Se såklart till att det sista lagret är pasta med bechamelsås.
7. Strö till sist parmesanost över. Ställ in formen i ugnen för att grädda i 10-15 minuter, eller tills osten smält. Ta försiktigt ut och låt vila i 5 minuter innan servering. Njut av pastichon!