Papanași cu dulceata și smântână

Rumänien

Papanasi med sylt och smetana

De här rumänska munkarna är något alldeles extra! De är annorlunda i både smak och konsistens än klassiska munkar. Papanasi är gjorda med keso och toppade med smetana och sylt. Riktigt läckert! Papanasi ska serveras nyfriterade och varma. Toppa dem med sylt, gärna blåbärssylt, och/eller bär efter smak och njut!

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 5-6
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Keso, 250 g

Vetemjöl, 230-250 g

Salt, 1 tsk

Malen kanel, 1 tsk till smeten + efter smak till smetanan (kan uteslutas till smetanan)

Bakpulver, 1 tsk

Vaniljsocker, 1 påse à 8 g

Ägg, 2 st

Rivet citronskal efter smak (kan uteslutas)

Olja till friteringen

Sylt efter smak

Smetana efter smak

Florsocker efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Börja med papanasidegen. Lägg keso i en skål. Tillsätt salt, vaniljsocker och kanel samt citronzest om så önskas. Tillsätt även 1 tsk bakpulver.

2. Hacka allt med en gaffel och blanda, tillsätt sedan de två äggen.

3. Blanda äggen och keson, tillsätt mjölet och börja blanda med en sked, knåda sedan. Knåda bara tills degen är slät, mer behövs inte. Papanasi ska inte ha en elastisk, brödliknande konsistens, så överdriv inte knådningen.

4. Den slutliga mängden mjöl som absorberas kan variera något beroende på äggens storlek, fukthalten i keson och mjölets vätskebindningsförmåga. Ibland behövs en extra sked för att få en deg som inte fastnar på händerna, men inte heller är för hård.

5. Strö arbetsytan med mjöl så att degen inte fastnar. Lägg papanasidegen på arbetsytan.

6. Dela degen i 5-6 stora bitar, för papanasimunkarna, och lika många mindre bitar för de små papanasibollarna. 

7. Forma de små bitarna till runda bollar. De stora bitarna används för att bilda munkar. De är rundade, tillplattade och med ett hål i mitten som görs med fingrarna och vidgar sig något, vilket gör att munkarna kan tillagas ordentligt inuti under friteringen.

8. För friteringen är en gjutjärnspanna eller en kastrull med tjock botten idealisk. Häll i oljan. Oljan ska vara i ett lager på minst 5-6 cm. Värm på medelvärme tills en liten bit deg doppad i pannan omedelbart skapar luftbubblor och flyter upp, sänk då värmen. Fritera munkarna en efter en tills de fått fin färg.

9. Lägg de friterade munkarna på hushållspapper, ta bort överflödig olja. För att utesluta eventuella möjligheter att munkarna förblir råa i mitten kan de tas upp från oljebadet så fort de har nått önskad färg, låt dem sedan rinna av på hushållspapper och lägg därefter på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in munkarna i en förvärmd ugn på 180 grader i 7-8 minuter och servera sedan. 

10. Servera med rikligt med smetana och någon god sylt.