Bakgrund
Varför dessa recept på detta vis?
Det är något speciellt med recept, vare sig maten ska lagas eller ej. Det kan vattnas i munnen, fantasi och reslust kan triggas, men också förundran och rentav avsmak om receptet innehåller ingredienser som är ovana för oss. Min farfar läste farmors recept när farmor gått bort, för att låta minnen leva. På köpet kände han sig mätt - han behövde påminnas om att äta på riktigt ibland. Kanelbullar var hans favorit - han kunde sluka farmors recept på kanelbullar!
Jag har också en kärlek till recept. Och jag vill se världen, inte bara det jag redan sett. Mitt sätt att resa har till stor del blivit genom recepten och maten. För några år sedan kunde jag, med Internets hjälp, få fram menyer från restauranger och googla fram recept på rätterna. Det började så - jag översatte med Google Translate och försöka laga rätterna på riktigt. Jag ändrade lite där det behövdes, jagade ingredienser och försökte få allt så genuint som möjligt. En del recept var obegripliga, men jag försökte ändå. Det har fortsatt så och jag tänkte med denna hemsida dela med mig av hur det fortsätter. Välkomna till bords - du får laga maten själv dock, och det är ju också en del av nöjet! Inspireras av recepten. Du får tag i de ingredienser du kan hitta. Var kreativ och gå på lust! Recept kan följas till punkt och pricka eller bara användas som inspirationskälla. Min tidigare svärmor lagade mycket mat. Hon var anlitad som kock till fester och visst följde hon recept även om hon hade dem i huvudet, men det framgick aldrig hur mycket som behövdes. Bara vilken ingrediens. När jag frågade henne om varför det var så sa hon bara att man tar mer av det man gillar och mindre, eller inget, av det man gillar mindre.
Förra veckans recept var inspirerade av menyerna från två restauranger i provinsen Isparta i sydvästra Turkiet, en i staden Keçiborlu och en i byn Kılıç söder om staden. Även om läget är medelhavsnära är klimatet kontinentalt med bistra vintrar. Svavel utvanns fram till slutet av 1900-talet - nedläggningen av gruvorna utlöste en ekonomisk kris i området. Nuförtiden är odlingar och djurhållning de viktigaste näringarna. Där odlas frukter som äpplen, körsbär, aprikoser och plommon, och grönsaker som tomater, paprikor, auberginer och lök. Med andra ord fanns goda förutsättningar för god mat.
Denna veckas recept är inspirerade av menyerna från två matställen i staden Masbate på ön med samma namn, i Bikolregionen i centrala Filippinerna. Masbate är världens 155:e största ö, här utvinns guld vid Filippinernas största guldgruva och med sitt centrala läge är ön och staden en knutpunkt för transporter inom landet. I själva staden bor cirka 100 000 människor och flera inhemska språk förekommer parallellt bland befolkningen. Det dominerande språket är masbateño men för enkelhets skull används ofta engelska som ett gemensamt språk. Vi åker nu - häng med vetja!