Old-fashioned bread pudding with vanilla sauce
USA
Gammaldags brödpudding med vaniljsmörsås
Vad gör man av allt dagsgammalt bröd? Det är inte ovanligt att det får bli en brödpudding, en rätt som finns i stora delar av världen i lite olika tappning. I USA har rätten funnits längre än själva landet USA - den kom med engelska kolonisatörer till Nya England i nuvarande östra USA. Här kan den serveras med en vaniljsmörsås, som i detta recept.
- Tillagningstid: 1 timme 5 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 1 081
Ingredienser
Franskbröd, 455 g, till puddingen
Russin, 1,2 dl, till puddingen
Mjölk, 4,8 dl, till puddingen
Smör, 4 msk till puddingen + 1,2 dl till såsen
Strösocker, 1,2 dl till puddingen + 1,2 dl till såsen
Stora ägg, 2 st, till puddingen
Flytande vaniljextrakt, 1 msk till puddingen + 1 msk till såsen
Mald muskotnöt, ½ tsk, till puddingen
Brunt farinsocker, 1,2 dl hårt packat, till såsen
VIspgrädde, 1,2 dl, till såsen
Tillagning
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast 1½-litersform.
2. Skär brödet i tärningar och lägg på en ugnsplåt. Grädda 8-10 minuter eller tills de är rostade.
3. Blanda de rostade brödtärningarna med russin i den smorda formen. Ställ åt sidan.
4. Blanda mjölk och 4 msk smör i en 1-liters kastrull. Koka på medelvärme 4-7 minuter eller tills smöret smält. Kyl något.
5. Blanda alla de återstående puddingingredienserna i skålen och blanda väl. Tillsätt mjölkblandningen, blanda väl.
6. Häll mjölkblandningen över brödtärningarna i formen. Grädda 40-45 minuter eller tills puddingen stelnat i mitten.
7. Blanda under tiden alla såsingredienser utom vanilj i en 1-liters kastrull. Koka på medelvärme, rör om då och då, i 5-8 minuter eller tills blandningen tjocknar och kokar upp helt. Rör försiktigt ner 1 msk vaniljextrakt.
8. Fördela den varma puddingen mellan 4 desserttallrikar, servera med sås.