Old-fashioned bread pudding with vanilla sauce

USA

Gammaldags brödpudding med vaniljsmörsås

Vad gör man av allt dagsgammalt bröd? Det är inte ovanligt att det får bli en brödpudding, en rätt som finns i stora delar av världen i lite olika tappning. I USA har rätten funnits längre än själva landet USA - den kom med engelska kolonisatörer till Nya England i nuvarande östra USA. Här kan den serveras med en vaniljsmörsås, som i detta recept.

  • Tillagningstid: 1 timme 5 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 1 081

Ingredienser

Franskbröd, 455 g, till puddingen

Russin, 1,2 dl, till puddingen

Mjölk, 4,8 dl, till puddingen

Smör, 4 msk till puddingen + 1,2 dl till såsen

Strösocker, 1,2 dl till puddingen + 1,2 dl till såsen

Stora ägg, 2 st, till puddingen

Flytande vaniljextrakt, 1 msk till puddingen + 1 msk till såsen

Mald muskotnöt, ½ tsk, till puddingen

Brunt farinsocker, 1,2 dl hårt packat, till såsen

VIspgrädde, 1,2 dl, till såsen

Tillagning

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast 1½-litersform.

2. Skär brödet i tärningar och lägg på en ugnsplåt. Grädda 8-10 minuter eller tills de är rostade.

3. Blanda de rostade brödtärningarna med russin i den smorda formen. Ställ åt sidan.

4. Blanda mjölk och 4 msk smör i en 1-liters kastrull. Koka på medelvärme 4-7 minuter eller tills smöret smält. Kyl något.

5. Blanda alla de återstående puddingingredienserna i skålen och blanda väl. Tillsätt mjölkblandningen, blanda väl.

6. Häll mjölkblandningen över brödtärningarna i formen. Grädda 40-45 minuter eller tills puddingen stelnat i mitten.

7. Blanda under tiden alla såsingredienser utom vanilj i en 1-liters kastrull. Koka på medelvärme, rör om då och då, i 5-8 minuter eller tills blandningen tjocknar och kokar upp helt. Rör försiktigt ner 1 msk vaniljextrakt.

8. Fördela den varma puddingen mellan 4 desserttallrikar, servera med sås.