Œufs mayonnaise

Frankrike

Ägg med majonnäs

Ägg med majonnäs är en stor klassiker inom både familjematlagning och på bistro. Halverade hårdkokta ägg täckta med hemgjord majonnäs. Majonnäs har en historia som sträcker sig åtminstone 200 år tillbaka, då de första recepten publicerades. Det finns flera hypoteser om ursprunget innan dess, varav den som kanske verkar mest trolig är att såsen från början härrör från Menorca i Spanien. Hursomhelst, enkelt, gott och som sagt en riktig klassiker!

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 530

Ingredienser

Hårdkokta ägg, 4 st

Äggulor, 2 st

Olja, 2 dl

Äppelcidervinäger, 2 msk

Senap, 1 msk

Havssalt eller fint salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tillagning

1. Lägg ner äggen i kokande vatten och låt dem koka i 9 minuter från det att vattnet börjar sjuda igen. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med kallt vatten för att stoppa kokningen.

2. Vispa äggulorna med senap och vinäger i en skål, tillsätt lite salt och peppar och vispa igen. Häll i en liten klick olja och vispa. Emulsionen mellan vätskan (äggulor, senap och vinäger) och fettet i oljan kommer att starta. Fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle under vispning. När blandningen stelnat kan oljan hällas i snabbare. Avsluta eventuellt med en tesked vinäger som vitnar majonnäsen något och tillför en lätt syra.