Nasi campur bali dengan ayam
Indonesien
Balinesiskt ris med kyckling
Detta balinesiska risrecept med kyckling tillagad på tre olika vis är den perfekta kombinationen av balinesisk läckerhet rik på kryddor och frestande smaker. Genom att använda en baskryddblandning som består av en blandning av fina traditionella balinesiska kryddor, inklusive vitlök, ljusnötter, räkpasta och olika andra kryddor, utstrålar denna maträtt en doftande arom som lockar smaklökarna. Förutom kyckling tillagad till perfektion med balinesiska kryddor, innehåller detta recept även färsk och välsmakande lawar (grönsaker) och möra och smakrika kycklingspett.
- Tillagningstid: 1 timme 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 182
Ingredienser
Vitlöksklyftor, 10 st
Ljusnötter (kemiri), 6 st
Räkpasta, 25 g + 1-2 tsk
Mald spiskummin, 2 tsk
Mald koriander, 1 tsk
Kokosolja eller annan vegetabilisk olja efter smak och behov
Röda schalottenlökar, 200 g + 19 st
Citrongräs, 60 g
Hel galangal, 45 g
Hel gurkmeja, 45 g
Hel ingefära, 75 g (35 g kan ersättas med gurkmeja)
Röda chilifrukter, 80 g
Små röda chilifrukter (bird's eye), 60 g
Lagerblad, 2 st
Limeblad, 8 st + fler efter smak
Kyckling, 1-2 st
Kycklingfärs, 400 g
Salt efter smak
Strösocker efter smak
Malen peppar efter smak
Buljongpulver efter smak
Olja till stekning
Grönsaker (till exempel vitkål och haricots verts) efter smak
Kokosflingor, 1,2 dl + 3 msk
Vitlöksklyftor, 4 st
Små chilifrukter (bird's eye), 14 st
Kokosmjölk, 1-2 msk
Lime efter smak
Kokt ris efter smak
Tillagning
1. Mixa ihop kryddorna till den balinesiska kryddblandningen: 10 vitlöksklyftor, 6 ljusnötter, 17 g räkpasta, 2 tsk spiskummin, 1 tsk koriander och kokosolja (eller annan vegetabilisk olja) efter smak.
2. Hacka 200 g röda schalottenlökar, 60 g citrongräs, 45 g galangal, 45 g gurkmeja, 75 g ingefära och 80 g röda chilifrukter. Fräs de hackade ingredienserna, tillsätt sedan lager- och limebladen samt de små röda chilifrukterna.
3. Koka kycklingen med hälften av kryddorna samt salt, strösocker (kan uteslutas), peppar och buljongpulver efter smak tills kycklingen är genomkokt och mör.
4. Stek den andra kycklingen i olja tills den är genomstekt och brynt.
5. Gör lawar genom att koka grönsakerna, fräsa lite av kryddorna tillsammans med 4 skivade röda schalottenlökar, 4 skivade vitlöksklyftor, 6 skivade små chilifrukter och 8 g räkpasta, blanda allt och tillsätta 1,2 dl rostad kokos.
6. Blanda kycklingfärsen med en fjärdedel av kryddorna samt 3 msk rostad kokos, kokosmjölk samt limeblad, salt, socker och buljongpulver efter smak för att göra kycklingspett. Trä på spett, pensla med olja och grilla.
7. Gör sambal matah genom att skiva schalottenlök och små chilifrukter, tillsätt de andra kryddorna och värm i oljan med räkpastan.
8. Servera balinesiskt blandat ris med kokt och stekt kyckling, lawar (grönsaker), kycklingspett och sambal matah (chilisås).