Nasi campur bali dengan ayam

Indonesien

Balinesiskt ris med kyckling

Detta balinesiska risrecept med kyckling tillagad på tre olika vis är den perfekta kombinationen av balinesisk läckerhet rik på kryddor och frestande smaker. Genom att använda en baskryddblandning som består av en blandning av fina traditionella balinesiska kryddor, inklusive vitlök, ljusnötter, räkpasta och olika andra kryddor, utstrålar denna maträtt en doftande arom som lockar smaklökarna. Förutom kyckling tillagad till perfektion med balinesiska kryddor, innehåller detta recept även färsk och välsmakande lawar (grönsaker) och möra och smakrika kycklingspett.

  • Tillagningstid: 1 timme 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 182 

Ingredienser

Vitlöksklyftor, 10 st

Ljusnötter (kemiri), 6 st

Räkpasta, 25 g + 1-2 tsk

Mald spiskummin, 2 tsk

Mald koriander, 1 tsk

Kokosolja eller annan vegetabilisk olja efter smak och behov

Röda schalottenlökar, 200 g + 19 st

Citrongräs, 60 g

Hel galangal, 45 g

Hel gurkmeja, 45 g

Hel ingefära, 75 g (35 g kan ersättas med gurkmeja)

Röda chilifrukter, 80 g

Små röda chilifrukter (bird's eye), 60 g

Lagerblad, 2 st

Limeblad, 8 st + fler efter smak

Kyckling, 1-2 st

Kycklingfärs, 400 g

Salt efter smak

Strösocker efter smak 

Malen peppar efter smak

Buljongpulver efter smak

Olja till stekning

Grönsaker (till exempel vitkål och haricots verts) efter smak

Kokosflingor, 1,2 dl + 3 msk

Vitlöksklyftor, 4 st

Små chilifrukter (bird's eye), 14 st

Kokosmjölk, 1-2 msk

Lime efter smak

Kokt ris efter smak

Tillagning

1. Mixa ihop kryddorna till den balinesiska kryddblandningen: 10 vitlöksklyftor, 6 ljusnötter, 17 g räkpasta, 2 tsk spiskummin, 1 tsk koriander och kokosolja (eller annan vegetabilisk olja) efter smak. 

2. Hacka 200 g röda schalottenlökar, 60 g citrongräs, 45 g galangal, 45 g gurkmeja, 75 g ingefära och 80 g röda chilifrukter. Fräs de hackade ingredienserna, tillsätt sedan lager- och limebladen samt de små röda chilifrukterna.

3. Koka kycklingen med hälften av kryddorna samt salt, strösocker (kan uteslutas), peppar och buljongpulver efter smak tills kycklingen är genomkokt och mör.

4. Stek den andra kycklingen i olja tills den är genomstekt och brynt.

5. Gör lawar genom att koka grönsakerna, fräsa lite av kryddorna tillsammans med 4 skivade röda schalottenlökar, 4 skivade vitlöksklyftor, 6 skivade små chilifrukter och 8 g räkpasta, blanda allt och tillsätta 1,2 dl rostad kokos. 

6. Blanda kycklingfärsen med en fjärdedel av kryddorna samt 3 msk rostad kokos, kokosmjölk samt limeblad, salt, socker och buljongpulver efter smak för att göra kycklingspett. Trä på spett, pensla med olja och grilla.

7. Gör sambal matah genom att skiva schalottenlök och små chilifrukter, tillsätt de andra kryddorna och värm i oljan med räkpastan.  

8. Servera balinesiskt blandat ris med kokt och stekt kyckling, lawar (grönsaker), kycklingspett och sambal matah (chilisås).