Moist chocolate oil cake

Sydafrika

Fuktig chokladtårta på olja

I Sydafrika som på så många andra håll i världen finns fina recept på chokladkakor och -tårtor. Den är ofta bakad med olja istället för smör, så även i detta recept. Det blir en enkel, snabblagad, lätt och fluffig och såklart jättegod tårta. Mjukt och saftigt!

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 1 tårta med 2 lager
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 920

Ingredienser

Matolja, 1¼ dl

Strösocker, 2½ dl

Slät aprikossylt, 2 msk

Vatten, 2½ dl

Snabbkaffepulver, 2 tsk

Vetemjöl med bakpulver, 5 dl

Bikarbonat, 1 tsk

Salt, 2 krm

Kakaopulver, 3 msk

Chokladfrosting med smör, 400 g

Ägg, extra stora, 3 st

Tillagning

1. Vispa ihop olja och socker. Tillsätt ägg, ett i taget. Vispa ordentligt efter varje tillagt ägg tills det är lätt och krämigt. Tillsätt sylt.

2. Blanda kokande vatten med snabbkaffepulver och låt svalna något.

3. Sikta mjöl, bikarbonat, kakao och salt tillsammans. Tillsätt, växelvis med kaffe, till olje- och sockerblandningen. Blanda väl.

4. Häll blandningen i två fodrade och smorda 20 cm stora runda kakformar och grädda i en förvärmd ugn i 180 grader i 30-35 minuter. Låt stå i formar några minuter innan kakan vänds ut på galler för att svalna helt.

5. Gör ett lager med hälften av frostingen på den ena kakan. Använd resterande frostng på toppen av tårtan när den andra kakan lagts på.