Merluza fresca con salsa marinera

Spanien

Kummel med skaldjurssås

Kummel med sås som smakar som självaste havet! Kummel kan tillagas på ett oändligt antal olika vis och är utsökt på grund av sitt fina kött. Fisken är inte så fet och därför ett perfekt alternativ för den som vill vara försiktig med kalorierna. Den passar ju också alldeles utmärkt till barn eftersom filéerna saknar ben. I det här receptet ger såsen en läcker touch och du rekommenderas ha bröd att doppa. Det kan hända att det går åt del bröd - det kanske inte går att sluta doppa när du väl börjat.

  • Tillagningstid: 60 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 302

Ingredienser

Ryggflié av kummel (eller annan vit fisk), 600 g

Hjärtmusslor, 250 g

R¨åa tigerräkor, 16 st

Vitt vin, 1½ dl

Silverlök, 1 st

Vitlöksklyftor, 2 st

Bladpersilja, 1 kvist

Vetemjöl, 1 msk

Majsstärkelse vid behov

Salt efter smak

Olivolja (extra jungfruolja) till stekningen

Bröd att doppa i såsen, som tillbehör

Tillagning

1. Börja med att rengöra de råa räkorna ordentligt. Ta bort huvudet och allt skal utom svansen. Gör ett litet snitt med en kniv och dra ur tarmen. Upprepa detta med alla räkor.

2. Finhacka lök, vitlök och persilja. Häll lite olivolja i en kastrull och tillsätt alla räkskal inklusive huvuden för att fräsa dem. Tillsätt 3 dl vatten så fort skalen ändrar färg och låt koka i cirka 5 minuter.

3. Sätt en stekpanna på värmen och häll i en skvätt olivolja. Tillsätt löken och fräs tills den blivit genomskinlig. Tillsätt vitlök och persilja. Fräs någon minut medan pannan skakas och tillsätt mjöl. Skaka pannan lite till medan mjölet rostas och tillsätt sedan vinet. Sila av räkskal och räkhuvuden från buljongen och häll buljongen i pannan med vinet och löken.

4. Lägg ner fiskfiléerna när alkoholen dunstat från vinet i såsen. Smaka av med salt efter smak och låt koka 4-5 minuter under lock tills fisken är nästintill klar.

5. Tillsätt räkorna och musslorna. Täck pannan och låt koka i cirka 3 minuter. Tillsätt lite majsstärkelse löst i kallt vatten om såsen är väldigt klar. Justera saltet. Lägg en kummelfilé på tallriken tillsammans med några räkor och musslor och en rejäl mängd sås. Strö gärna över lite hackad persilja. Servera med gott bröd att doppa!