मटर पनीर

Indien

Ärt- och paneercurry

Här är ett av de populäraste och kanske enklaste och godaste nordindiska paneersåsbaserade curryrecepten. Från början kom dessa recept som alternativ till kötträtter för vegetarianer, men nu lever de helt sitt eget liv med den äran. I grund och botten är denna rätt beredd av en tomat- och löksåsbas med en kombination av paneer (indisk färskost) och gröna ärtor som huvudingredienser. Den serveras vanligen till ett utbud av indiska tunnbröd som naan, roti och puri, men kan också serveras med alla typer av risvarianter. Här och nu rekommenderas tandoori roti stekt i panna.

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 5
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 375

Ingredienser

Olja, 4 msk

Rödlök, 2 st

Vitlöksklyftor, 4 st

Färsk ingefära, 5 cm

Tomater, 4 st

Naturella cashewnötter, 2 msk

Ghee (klarat smör), 1 tsk

Hel spiskummin, 1 tsk

Kanelstång, 1¼ cm

Hela gröna kardemummakapslar, 3 st

Röda och/eller gröna chilifrukter, 2 st

Mald gurkmeja, ½ tsk

Rött chilipulver, 1 tsk

Mald koriander, ½ tsk

Mald spiskummin, ½ tsk

Garam masala, ½ tsk

Vatten, 7,2 dl

Salt efter smak

Gröna ärtor, 3,6 dl

Paneer, 200 g

Grädde, 2 msk

Kasuri methi (bockhornsklöver), 1 tsk

Färsk koriander, hackad, 2 msk

Tillagning

1. Värm först 2 msk olja i en stekpanna. Skala och hacka löken. Ska och krossa vitlöksklyftorna. Skala ingefäran. Tillsätt löken, vitlöken och ingefäran till oljan i pannan. Fräs tills löken blir gyllenbrun.

2. Tärna tomaterna. Tillsätt dem tillsammans med cashewnötter och fräs tills tomaterna blir mjuka och mosiga.

3. Kyl helt och lägg i en mixerburk. Mixa till en slät pasta utan att tillsätta vatten.

4. Värm 2 msk olja för att börja med själva curryn. Tillsätt ghee, hel spiskummin, en bit kanelstång, kardemummakapslar och chilifrukter. Stek tills kryddorna doftar aromatiskt.

5. Sänk värmen, tillsätt gurkmeja, chilipulver, mald koriander, mald spiskummin och garam masala. Stek tills kryddorna doftar aromatiskt.

6. Tillsätt den förberedda såsen och koka väl. Fortsätt koka tills oljan separerar från såsbotten. Tillsätt vatten och salt. Blanda väl och justera konsistensen på såsen. Tillsätt också ärtor och paneer, skuren i tärningar. Blanda väl.

7. Täck över och koka i 5 minuter eller tills ärtorna är väl kokta.

8. Tillsätt 2 msk grädde, 1 tsk krossad bockhornsklöver och hackad koriander.

9. Klart att njuta av med roti eller ris!