Mashed potatoes with garlic

USA

Mosad potatis med vitlök

Potatis är en fantastisk rotfrukt som i all sin enkelhet går att göra till delikata tillbehör. Här kommer ett osedvanligt gott potatismos med vitlök, och sour cream som ger en läcker syrlig kick. Det är lätt att göra och pryder sin plats på bordet vid thanksgiving eller vilken annan måltid som helst. Pröva gärna det här moset till färsbiffar med sås och goda stekta morötter med timjan och honung.

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 323

Ingredienser

Mjölig potatis (rödskalig och/eller Yukon Gold), 675 g

Vitlöksklyftor, 1½ st

Osaltat smör, 4 msk + mer att lägga på vid serveringen

Standardmjölk, 1,2 dl

Havssalt, ¾ tsk + mer till kokningen

Nymalen svartpeppar efter smak

Gräddfil (sour cream), 2-4 msk (kan uteslutas)

Färsk gräslök efter smak till serveringen

Tillagning

1. Lägg potatisen och vitlöken i en stor kastrull och täck med en råge på cirka 2½ cm med kallt vatten. Krydda vattnet med en matsked salt.

2, Koka upp vattnet, sänk sedan värmen till medel och koka försiktigt i 15-20 minuter, eller tills potatisen är gaffelmör. Låt rinna av och lägg tillbaka i grytan.

3. Börja mosa potatisen och vitlöken med en potatisstöt. Tillsätt smör, mjölk, salt och flera varv med pepparkvarnen. Fortsätt mosa tills potatisen når önskad konsistens (helst helt slät), använd sedan en spatel eller träslev för att vika ner gräddfilen.

4. Krydda efter smak och servera med extra smör och finhackad gräslök.