Mashed potatoes

USA

Mosad potatis

Potatismos är lika gångbart och vanligt härhemma som i USA. "Over there" används gärna russetpotatis. Det är en stor mjölig bakpotatissort som inte brukar vara möjlig att hitta i svenska butiker - men mjölig stor potatis ska det vara. Här är ett klassiskt recept som ger ett fluffigt och klumpfritt mos. 

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser 
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 187

Ingredienser

Stora mjöliga potatisar (russet), 3 st

Standardmjölk, 1,2 dl

Smör, 4 msk

Salt efter smak

Nymalen svartpeppar efter smak

Tillagning

1. Lägg potatisen i en stor kastrull och täck med saltat vatten. Koka upp. Sänk värmen till medel-låg, täck över och låt sjuda tills potatisen är mjuk, i 20-25 minuter.

2. Häll av allt i ett durkslag och lägg sedan tillbaka potatisen i kastrullen. Öka värmen till hög och låt potatisen ånga av i cirka 30 sekunder. Stäng av värmen.

3. Mosa potatisen med en potatisstöt ett par varv i kastrullen, tillsätt sedan mjölk och smör. Fortsätt att mosa tills moset är slätt och fluffigt. Vispa ner salt och svartpeppar tills det är jämnt fördelat, i cirka 15 sekunder.