Mashed potatoes
USA
Mosad potatis
Potatismos är lika gångbart och vanligt härhemma som i USA. "Over there" används gärna russetpotatis. Det är en stor mjölig bakpotatissort som inte brukar vara möjlig att hitta i svenska butiker - men mjölig stor potatis ska det vara. Här är ett klassiskt recept som ger ett fluffigt och klumpfritt mos.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 187
Ingredienser
Stora mjöliga potatisar (russet), 3 st
Standardmjölk, 1,2 dl
Smör, 4 msk
Salt efter smak
Nymalen svartpeppar efter smak
Tillagning
1. Lägg potatisen i en stor kastrull och täck med saltat vatten. Koka upp. Sänk värmen till medel-låg, täck över och låt sjuda tills potatisen är mjuk, i 20-25 minuter.
2. Häll av allt i ett durkslag och lägg sedan tillbaka potatisen i kastrullen. Öka värmen till hög och låt potatisen ånga av i cirka 30 sekunder. Stäng av värmen.
3. Mosa potatisen med en potatisstöt ett par varv i kastrullen, tillsätt sedan mjölk och smör. Fortsätt att mosa tills moset är slätt och fluffigt. Vispa ner salt och svartpeppar tills det är jämnt fördelat, i cirka 15 sekunder.