Makkarakastike keitetyillä perunoilla ja makaronilla
Finland
Korvsås med kokt potatis och makaroner
En rätt som mången finländare förknippar med mormor! Korvsås med kokt potatis eller makaroner, eller både ock. Inget annat behövs för tidsresor. Länkkorven är en finsk specialitet - den har fått sitt namn av utseendet då korvarna ser ut att kunna länka i varandra. Midsommar är stor korvsäsong i Finland, då grillas mycket korv, men korvsåsen gör sig förstås bra hela året.
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 780
Ingredienser
Länkkorv, 250 g
Gula lökar, 2 st
Smör, 50 g
Vetemjöl, ½ dl
Vatten, ½ l
Köttbuljongtärning, ½ st
Tomatpuré, 1 msk
Senap, 1 msk
Malen svartpeppar efter smak
Färsk bladpersilja som garnering
Kokt potatis som tillbehör
Kokta makaroner som tillbehör
Tillagning
1. Tärna korven. Skala och hacka löken.
2. Smält smöret i en kastrull. Bryn korven och löken tills löken mjuknat.
3. Tillsätt mjölet och stek under omröring i några minuter.
4. Tillsätt vatten och blanda. Smula ner en buljongtärning i pannan.
5. Smaksätt med tomatpuré, senap och svartpeppar. Låt det sjuda i 10 minuter tills såsen är tillräckligt tjock i konsistensen. Smaka av och krydda mer om det behövs.
6. Strö över hackad persilja och servera med kokt potatis och/eller kokta makaroner.